Bellingcat встановив особи росіян, причетних до тортур у в'язниці «Ізоляція» – Асєєв

Bellingcat встановив особи росіян, причетних до тортур у в'язниці «Ізоляція» – Асєєв

29 Березня 2021
2925
29 Березня 2021
10:00

Bellingcat встановив особи росіян, причетних до тортур у в'язниці «Ізоляція» – Асєєв

2925
Найближчим часом на сайті видання Obozrevatel буде викладена інформація про їх ватажка на прізвисько «Ленін».
Bellingcat встановив особи росіян, причетних до тортур у в'язниці «Ізоляція» – Асєєв
Bellingcat встановив особи росіян, причетних до тортур у в'язниці «Ізоляція» – Асєєв

Журналісти Bellingcat встановили особи росіян, які були причетні до тортур у в'язниці «Ізоляція» в Донецьку. Про це повідомив журналіст, колишній бранець бойовиків Станіслав Асєєв у Facebook.

За словами Асєєва, це мешканці РФ Юрій Кривонос, Володимир Бутенко та Руслан Єремічєв.

«Маючи дані їхніх російських паспортів, можна офіційно пред'являти претензії Російської Федерації за порушення законів і звичаїв ведення війни, що, сподіваюся, буде ініційовано найближчим часом як на ТКГ, так і нашим МЗС», – написав Асєєв.

Асєєв додав, що найближчим часом на сайті видання Obozrevatel буде викладена інформація про їх ватажка на прізвисько «Ленін».

«Я 28 місяців слухав, як ви б'єте жінок в сусідніх камерах, змушуєте співати пісні під тортури та затягуєте людей з електроопіками в камери, де вони й далі повинні "тримати стіну плачу. Вам було дуже смішно. Тепер посміємося ми», – написав Асєєв. 

Розслідувачи з Bellingcat заяву Асєєва наразі не коментували.

Журналіст Асєєв мешкав на окупованій території та був автором колонок для низки українських ЗМІ, зокрема, Радіо Свобода Донбас. Реалії, та Дзеркало тижня. У 2017 році його викрали російські бойовики, які звинуватили його в шпигунстві й утримували в полоні. В тюрмі бойовиків «Ізоляція» Асєєв відсидів 28 місяців.

Асєєв був звільнений у рамках обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року.

9 березня 2021 року Асєєв став лауреатом Шевченківської премії за книжку «В ізоляції». Книжка документує перші місяці російської окупації Донецька, вона вийшла друком 2018 року, коли Асєєва ще утримували в полоні бойовики в Донецьку.

«Ізоляція» – тюрма, яку було створено бойовиками у 2014 році на території мистецького фонду «Ізоляція». У в'язниці бойовики утримують незаконно ув'язнених людей, яких піддають тортурам. Тюрма має статус «секретної», відомі численні випадки, коли звинувачувані давали свідчення після тортур та знущань. Українські правоохоронні органи у справі про тортури в «Ізоляції» оголосили підозри п'яти фігурантам.

Інсталяція Марії Куликівської «Армія клонів» в «Ізоляції» в Донецьку (фото з відкритих джерел)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2925
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду