Російський суд зобов’язав Bellingcat виплатити 4,5 тисячі доларів бойовику Безлеру

Російський суд зобов’язав Bellingcat виплатити 4,5 тисячі доларів бойовику Безлеру

20 Травня 2021
2223

Російський суд зобов’язав Bellingcat виплатити 4,5 тисячі доларів бойовику Безлеру

2223
Безлер зажадав, щоб Bellingcat спростували деякі відомості в статтях «Ідентифікація сепаратистів, причетних до збитого МН17» та «Пташка полетіла до вас».
Російський суд зобов’язав Bellingcat виплатити 4,5 тисячі доларів бойовику Безлеру
Російський суд зобов’язав Bellingcat виплатити 4,5 тисячі доларів бойовику Безлеру

Жовтневий районний суд Санкт-Петербурга зобов’язав розслідувачів Bellingcat виплатити 340 тисяч рублів (4600 доларів) колишньому ватажку бойовиків «ДНР» Ігорю Безлеру за «моральну шкоду». Про це 19 травня повідомила об'єднана пресслужба російських міських судів.

Безлер зажадав, щоб Bellingcat спростували деякі відомості в статтях «Ідентифікація сепаратистів, причетних до збитого МН17» та «Пташка полетіла до вас» – загалом 20 пунктів. Бойовик позивався проти фонду Bellingcat, компанії Bellingcat, засновника Bellingcat Еліота Хіггінса та дослідника Пітера ван Гюйса. Він хотів стягнути з них 500 тисяч рублів (6780 доларів) «моральної шкоди». 

Російський суд задовольнив його вимоги, однак знизив суму «компенсації» до 340 тисяч рублів (150 тисяч – з фонду Bellingcat, 150 тисяч – з компанії, 40 тисяч – з Гюйса).

«Детектор медіа» звернувся по коментар до засновника Bellingcat Еліота Хіггінса.

Нагадаємо, у вересні 2020 року колишній ватажок проросійських бойовиків на Донбасі Ігор Безлер подав до суду на журналістів-розслідувачів Bellingcat. Він вимагав від Bellingcat спростування публікацій, які опираються на перехоплені СБУ переговори у справі про збиття літака над Донбасом. У цих статтях Безлера називають тільки «важливим свідком» катастрофи, але відзначають, що саме його підлеглі могли повідомити про пасажирський лайнер MH17 російським військовим – сприйнявши його за український військовий борт. Як підрахували юристи, ім’я Безлера зустрічається в текстах розслідування Bellingcat 140 разів. У Bellingcat тоді повідомили, що не готові прибрати ім'я Безлера зі свої розслідувань.

Колишній ватажок бойовиків, громадянин РФ Ігор Безлер (відомий на прізвисько «Бєс») за даними українських спецслужб, був співробітником російської військової розвідки (ГРУ). У лютому 2014 року Безлер брав участь у спецоперації з окупації Росією АРК Крим, а з квітня до кінця жовтня 2014 року командував одним із загонів бойовиків в окупованій Горлівці.

На думку слідчих, саме через контрольовані Безлером території російський «Бук», який знищив малайзійський літак, переганяли до Сніжного Донецької області. У грудні 2017 року Безлер з дозволу російських спецслужб дав свідчення Спільній слідчій групі, в них він відкинув свою причетність до знищення літака. 

Пасажирський Boeing-777 малайзійських авіаліній (рейс з Амстердама в місто Куала-Лумпур) був знищений збройними силами РФ у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули. Більшість загиблих були громадянами Нідерландів.

Міжнародна слідча група встановила, що літак був збитий ракетою, випущеною з  ЗРК Бук поблизу населеного пункту Сніжне, ракетний комплекс належав армії Росії.

9 березня 2020 року в Нідерландах почався судовий процес у справі про знищення літака рейсу MH17. Прокуратура висунула обвинувачення трьом росіянам і одному українцю у вбивстві 298 пасажирів і членів екіпажу. Зокрема, це ватажок бойовиків Ігор Гіркін, полковник ГРУ РФ Сергій Дубінський, підполковник запасу армії РФ Олег Пулатов, а також бойовик «ДНР» Леонід Харченко.  

Фото: Bellingcat/Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2223
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду