detector.media
29.03.2021 10:00
Bellingcat встановив особи росіян, причетних до тортур у в'язниці «Ізоляція» – Асєєв
Bellingcat встановив особи росіян, причетних до тортур у в'язниці «Ізоляція» – Асєєв
Найближчим часом на сайті видання Obozrevatel буде викладена інформація про їх ватажка на прізвисько «Ленін».

Журналісти Bellingcat встановили особи росіян, які були причетні до тортур у в'язниці «Ізоляція» в Донецьку. Про це повідомив журналіст, колишній бранець бойовиків Станіслав Асєєв у Facebook.

За словами Асєєва, це мешканці РФ Юрій Кривонос, Володимир Бутенко та Руслан Єремічєв.

«Маючи дані їхніх російських паспортів, можна офіційно пред'являти претензії Російської Федерації за порушення законів і звичаїв ведення війни, що, сподіваюся, буде ініційовано найближчим часом як на ТКГ, так і нашим МЗС», – написав Асєєв.

Асєєв додав, що найближчим часом на сайті видання Obozrevatel буде викладена інформація про їх ватажка на прізвисько «Ленін».

«Я 28 місяців слухав, як ви б'єте жінок в сусідніх камерах, змушуєте співати пісні під тортури та затягуєте людей з електроопіками в камери, де вони й далі повинні "тримати стіну плачу. Вам було дуже смішно. Тепер посміємося ми», – написав Асєєв. 

Розслідувачи з Bellingcat заяву Асєєва наразі не коментували.

Журналіст Асєєв мешкав на окупованій території та був автором колонок для низки українських ЗМІ, зокрема, Радіо Свобода Донбас. Реалії, та Дзеркало тижня. У 2017 році його викрали російські бойовики, які звинуватили його в шпигунстві й утримували в полоні. В тюрмі бойовиків «Ізоляція» Асєєв відсидів 28 місяців.

Асєєв був звільнений у рамках обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року.

9 березня 2021 року Асєєв став лауреатом Шевченківської премії за книжку «В ізоляції». Книжка документує перші місяці російської окупації Донецька, вона вийшла друком 2018 року, коли Асєєва ще утримували в полоні бойовики в Донецьку.

«Ізоляція» – тюрма, яку було створено бойовиками у 2014 році на території мистецького фонду «Ізоляція». У в'язниці бойовики утримують незаконно ув'язнених людей, яких піддають тортурам. Тюрма має статус «секретної», відомі численні випадки, коли звинувачувані давали свідчення після тортур та знущань. Українські правоохоронні органи у справі про тортури в «Ізоляції» оголосили підозри п'яти фігурантам.

Інсталяція Марії Куликівської «Армія клонів» в «Ізоляції» в Донецьку (фото з відкритих джерел)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY