МЗС України запустило інформаційну кампанію для закриття незаконної в’язниці «Ізоляція»

МЗС України запустило інформаційну кампанію для закриття незаконної в’язниці «Ізоляція»

11 Грудня 2020
2216

МЗС України запустило інформаційну кампанію для закриття незаконної в’язниці «Ізоляція»

2216
Ця кампанія передбачає роботу за кількома напрямами – політичним, громадським та інформаційним.
МЗС України запустило інформаційну кампанію для закриття незаконної в’язниці «Ізоляція»
МЗС України запустило інформаційну кампанію для закриття незаконної в’язниці «Ізоляція»

Міністерство закордонних справ України 10 грудня 2020 року запустило масштабну інформаційну кампанію, що має на меті привернути увагу міжнародної спільноти до фактів застосування тортур та антигуманної діяльності в незаконній в’язниці «Ізоляція», яку окупаційна влада РФ створила на території однойменного культурного центру в окупованому Донецьку. Про це повідомило МЗС.

Ця кампанія запланована на 2021 рік та передбачає роботу за кількома напрямами – політичним, громадським та інформаційним.

Початком кампанії стала презентація проєкту «Isolyatsia: must speak», яку відомство представило спільно з Українським інститутом, Міжнародним благодійним фондом Ізоляція та журналістом Станіславом Асєєвим 10 грудня 2020 року.

«Порушення прав людини, незаконні арешти, сфальсифіковані судилища й неймовірні вироки по двадцять років за сфабрикованими звинуваченнями стали звичними елементами російської репресивної політики на окупованих територіях на Донбасі і в Криму. Ми докладаємо максимум зусиль, аби тримати це в полі зору наших міжнародних партнерів та спонукати до покарання усіх відповідальних», – сказала перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов повідомив, що таких місць, як Ізоляція, зараз налічують близько 160. «3,5 тисячі осіб пройшли Ізоляцію, з них 1,6 тисяч – цивільні особи. Ми намагаємося жоден факт не залишати поза увагою, ми все фіксуємо і відкриваємо кримінальні провадження», – сказав він.

Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Рєзніков розповів, що його відомство готує законопроєкт, який буде регулювати державну політику стосовно перехідного періоду, пов’язаного з тимчасовою окупацією українських територій. За його словами, документ також передбачає створення Центру документування наслідків міжнародного збройного конфлікту.

У межах заходу журналіст, письменник і колишній політв’язень Станіслав Асєєв презентував свою нову книгу «Світлий шлях. Історія одного концтабору».

Як писав ДМ, після звільнення Станіслав Асєєв повідомив, що має низку проблем зі здоров’ям. Він розповідав, що бойовики його били та катували струмом. Журналіст також казав, що найбільше в «Ізоляції» катували росіян. За його словами, до українців у катівнях бойовиків на Донбасі ставляться жорстоко, але до росіян та колишніх бойовиків – ще гірше.

У лютому 2020 року звільнений із полону журналіст Станіслав Асєєв зустрівся з групою американських сенаторів і попросив їх натиснути на Росію, щоб вона сприяла закриттю спецв’язниці «Ізоляція» в окупованому Донецьку. 

Ізоляція — це неприбуткова недержавна платформа культурних ініціатив, заснована у 2010 році в Донецьку на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів. Це платформою для дослідження, обговорення та презентації актуальних соціально-політичних проблем на різних локальних і глобальних рівнях. У червні 2014 року територію Ізоляції захопили бойовики, після чого інституція перебралася до Києва. Окупаційна влада РФ перетворила приміщення Ізоляції на незаконну в'язницю (концтабір). Станом на 2014 рік, у тюрмі утримувались понад 100 осіб, у 2019 році – 70. За даними звіту Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в «Ізоляції» ув'язнених піддають тортурам та сексуальному насиллю.

Фото: МЗС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2216
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду