Справу про тортури у в'язниці «Ізоляція» розглядатимуть в Києві: суд погодився на це з четвертого разу

Справу про тортури у в'язниці «Ізоляція» розглядатимуть в Києві: суд погодився на це з четвертого разу

9 Вересня 2021
2833
9 Вересня 2021
19:05

Справу про тортури у в'язниці «Ізоляція» розглядатимуть в Києві: суд погодився на це з четвертого разу

2833
Справа стосується тортур у в’язниці «Ізоляція», яка розташована на окупованій території Донецької області. В ній незаконно утримують та катують українських громадян. Серед потерпілих – журналіст Станіслав Асєєв. Обвинувачений свою провину заперечує.
Справу про тортури у в'язниці «Ізоляція» розглядатимуть в Києві: суд погодився на це з четвертого разу
Справу про тортури у в'язниці «Ізоляція» розглядатимуть в Києві: суд погодився на це з четвертого разу

Верховний суд задовольнив прохання потерпілих перенести розгляд справи про тортури у в'язниці донецьких сепаратистів «Ізоляція» з Красноармійського міськрайонного суду Донецької області в Оболонський райсуд Києва. Про це пишуть «Ґрати».

Перенести розгляд справи попросили потерпілі: Станіслав Асєєв, Роман Гісь, Олег Кулаков, Ігор Куліш, Станіслав Печонкін, Кирило Полікарпов, Олександр Репетіло, Сергій Усатюк, Олег Сугерей. Тільки з четвертого разу суд задовольнив їхнє клопотання.

Вони письмово пояснили, що хочуть бути присутніми і брати участь в процесі, але у Києві їм це буде легше робити. Наприклад, потерпілий Сугерей проходить у Києві реабілітацію після полону і не може надовго покидати місто. 

Обвинувачений у справі – Євген Бражніков. Зараз він перебуває на свободі. Йому інкримінують жорстоке поводження з військовополоненими та сприяння діяльності терористичної організації.

Євген Бражніков (справа). Фото: Тетяна Козак, «Ґрати»

За версією слідства, яке веде СБУ, Бражніков з квітня 2014 року по грудень 2019 року «виконував розпорядження» керівництва підпільної в'язниці, розташованої в будівлі колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку під контролем проросійських сил «ДНР». В «Ізоляції» незаконно утримують українських громадян: їх катують і б'ють, щоб отримати свідчення про участь у злочинах.

Бражніков повернувся в Україну в ході обміну ув'язненими 29 грудня 2019 року. Через кілька місяців, допитавши колишніх полонених «Ізоляції», СБУ повідомила йому підозру. Письменник Станіслав Асєєв, який працював журналістом в окупованому Донецьку і два з половиною роки був заручником окупантів, розповів, що Бражніков його бив. А інший потерпілий Станіслав Печонкін стверджує в інтерв'ю «Українській правді», що Бражніков обливав холодною водою і бив в'язнів для отримання зізнань.

Бражніков свою провину заперечує. Він стверджує, що також був ув’язненим в «Ізоляції», як і потерпілі. Його затримали бойовики в Донецьку в липні 2016 року. У сюжеті телеканалу «Россия 24», який вийшов через місяць після затримання Бражнікова, його називають завербованим СБУ, а у підвалі його дому нібито знайшли обладнання для прихованого відеоспостереження, підроблені паспорти, посвідчення та прапор «Правого сектора». Це Бражніков також заперечує. За нього вступився блогер Анатолій Шарій, на якого в Україні нещодавно наклали санкції

Книжка Станіслава Асєєва про 28 місяців полону в «Ізоляції» в окупованому Донецьку

«Ізоляція» – тюрма, яку було створено бойовиками у 2014 році на території мистецького фонду «Ізоляція». У в'язниці бойовики утримують незаконно ув'язнених людей, яких піддають тортурам. Тюрма має статус «секретної», відомі численні випадки, коли звинувачувані давали свідчення після тортур та знущань. Українські правоохоронні органи у справі про тортури в «Ізоляції» оголосили підозри п'яти фігурантам.

Крім «Ізоляції», за даними Офісу генпрокурора, правоохоронці встановили понад 160 місць незаконного змісту на окупованих територіях Донецької та Луганської області. З 2014 року там утримували понад 3500 осіб, половина з них – цивільні.

Нагадаємо, що 29 грудня 2019-го відбувся обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками ОРДЛО. Обмін відбувся на КПВВ «Майорське» у Донецькій області. Україні повернули 76 осіб, серед яких – журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР». Пізніше представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня 2018 року російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода». На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики. 2 січня 2019 року, вже після звільнення, Станіслав Асєєв повідомив, що дав інтерв’ю телеканалу «Россия 24» через погрози бойовиків «розправитися з його близькими».

22 жовтня 2019 сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

В «Ізоляції» Асєєв відсидів 28 місяців з 31-го, що він провів за ґратами.

Фото: «Ізоляція» / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2833
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду