«Слуги народу» підготували альтернативний законопроєкт про колабораціонізм: що він передбачає

«Слуги народу» підготували альтернативний законопроєкт про колабораціонізм: що він передбачає

25 Лютого 2021
7965
25 Лютого 2021
09:15

«Слуги народу» підготували альтернативний законопроєкт про колабораціонізм: що він передбачає

7965
Депутати «Слуги народу» подали свій законопроєкт про покарання за колабораціонізм з Росією. Раніше схожий законопроєкт зареєстрували у парламенті нардепи від «Європейської Солідарності».
«Слуги народу» підготували альтернативний законопроєкт про колабораціонізм: що він передбачає
«Слуги народу» підготували альтернативний законопроєкт про колабораціонізм: що він передбачає

Нардепи від «Слуги народу» подали до парламенту законопроєкти №5143 та №5144 про встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Тексти законопроєктів наразі відсутні на сайті парламенту, але про їх зміст вже розповів один з співавторів законопроєкту Віталій Безгін. 

Зокрема, під колабораціонізмом автори проекту закону пропонують вважати:

  • Публічне заперечення збройної агресії РФ і її маріонеткових утворень проти України;
  • публічну підтримку дій РФ і її маріонеткових утворень по окупації української території і співпрацю з ними, невизнання українського суверенітету над Кримом, Донецькою і Луганською областями;
  • добровільну роботу в окупаційних адміністраціях РФ, особливо в «судових»  і «правоохоронних»  структурах;
  • пропаганду збройної агресії РФ, легітимізацію її дій в навчальних закладах будь-якої форми власності;
  • матеріальну підтримку збройних формувань РФ, будь-яку форму співпраці з ними;
  • організацію або участь в публічних заходах, інформаційну діяльність, спрямовану на підтримку російської окупації і підконтрольних їй маріонеткових утворень, відбілювання їх діяльності.       

Законопроєкт передбачає за такі дії наступні покарання:

  • Заборона займати посади на термін від 10 до 15 років;
  • арешт;
  • конфіскація майна;
  • виправні роботи;
  • позбавлення волі на термін від 10 до 15 років;
  • довічне ув'язнення (якщо дії пособника ворога привели до загибелі людей або інших тяжких наслідків).

Також законопроєкт передбачає заборону на:

  • участь у виборчому процесі (не можуть бути членами виборчкомів, спостерігачами на виборах, довіреними особами кандидатів);
  • доступ до держтаємниці;
  • діяльність політичних партій, громадських організацій, профспілок, що здійснюють колабораціоністську діяльність (після встановлення цього факту судом).

23 лютого у Верховну Раду нардепи Європейської Солідарності подали законопроєкт №5135 про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією.

Під колабораціонізмом автори законопроєкту розглядають публічні заклики, спрямовані на підтримку чи співробітництво з державою-агресором та/або окупаційною владою, ведення господарської діяльності спільно з окупаційною владою та суб’єктами господарювання, які знаходяться на окупованих територіях. Також колабораціонізмом пропонується вважати неодноразове розміщення для загального перегляду у мережі Інтернет закликів до підтримки дій держави-агресора та організацію та участь у проведенні інформаційних кампаній, спрямованих на забезпечення підтримки держави-агресора.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру.

Експерти неодноразово звинувачували канали пулу Козака у розповсюдженні дезінформації та кремлівських наративів, які підривають національну безпеку України.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7965
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
питер
1156 дн. тому
Заодно и тех кто ездит на заработки в страны ЕС
Taras
1156 дн. тому
Що значить добровільну співпрацю з окупаційною адміністрацією? Після деокупації вони всі будуть заявляти про примус. І ще, всіх хто буде визнаний колаборантом позбавити права голосу на 25 років.
Шулим алайхим.
1156 дн. тому
ще малиб в цей список внести всіх хто їздить на заробітки в рашу,хто має там свій бізнес прямо і опосередковано,хто має долю в бізнесі,хто робить якісь бізнес проекти з росіянами,хто купує продукцію окупантів,хто їздть туда на відпочинок і контактує з росіянами в соцмережах...і ще багато іншого
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду