Facebook без попередження видалила сторінку головреда «Бабеля»

Facebook без попередження видалила сторінку головреда «Бабеля»

28 Січня 2021
3401
28 Січня 2021
17:04

Facebook без попередження видалила сторінку головреда «Бабеля»

3401
Євген Спірін каже, що соцмережа видалила низку акаунтів, які теж мали близько 5-10 тисяч підписників, серед яких сторінка блогера Олександра Володарського.
Facebook без попередження видалила сторінку головреда «Бабеля»
Facebook без попередження видалила сторінку головреда «Бабеля»

Соціальна мережа Facebook 27 січня без попередження видалила сторінку головного редактора «Бабеля» Євгена Спіріна. Про це він повідомив на своїй новій фейсбук-сторінці та підтвердив «Детектору медіа».

Пан Спірін розповів, що вів сторінку 13 років, зокрема, писав про російську окупацію. Акаунт був підтверджений паспортом, бо без цього не можна було ставити політичну рекламу. Попри це, 27 січня Facebook розлогінив його з телефону й ноутбуку. Нині до профілю немає доступу.

«Сторінку не можна відновити. Після блокування було сповіщення про те, що це остаточно рішення й в жодному разі не підлягає оскарженню. Навіть немає куди подати апеляцію й немає самої сторінки», – каже Євген Спірін.

Він не знає, за що видалили його акаунт. Водночас припускає, що не за пост чи коментар, бо в такому разі приходить сповіщення, що вони не відповідають нормам спільноти.

Крім того, за словами головреда «Бабеля», соцмережа видалила низку акаунтів його знайомих, які теж мали близько 5-10 тисяч підписників. Серед них – блогер і колишній політв’язень Олександр Володарський, якого за часів президентства Віктора Януковича засудили на рік за хуліганство – за перфоманс з імітацією статевого акту під стінами Верховної Ради на знак протесту проти дій Нацкомісії з моралі.

Євген Спірін припустив, що це може бути чергова чистка Facebook. Він разом з паном Володарським був адміністраторами маленької групи в Facebook, у якій публікували «абсурдний контент», зокрема, і про колишнього президента США Дональда Трампа.

«У нас була група на п’ять людей, дуже давня. Ми її завели, коли Трамп став президентом, або навіть раніше. Там був абсурдний контент. Це не масовий паблік. Але це єдине, що нам спало на думку, бо ми обидва були адмінами в цій групі. Вона була давно мертва. Ми подумали, мабуть, вони на хвилі QAnon і боротьби з фейками просто видаляли всі сторінки й усіх, хто був адмінами», – пояснив головред «Бабеля».

«Детектор медіа» очікує коментар від Facebook.

Зазначимо, що після нападу на Конгрес США тоді ще президента Дональда Трампа заблокували майже в усіх популярних соцмережах за «неодноразове порушення правил спільнот». Таке рішення прийняли YouTube, Instagram, Facebook, Snapchat і Twitter. Остання також заблокувала понад 70 тисяч акаунтів за поширення теорії змови QAnon.

Нагадаємо, 1 квітня 2020 року в соціальній мережі Facebook з'явилася фейкова сторінка інтернет-видання «Бабель», на якій публікували політичну рекламу та піарили телеграм-канал про вибори мера Києва. Тоді редакція подала Facebook кілька скарг про порушення авторських прав та про фейкову сторінку. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3401
Читайте також
10.01.2021 11:09
Артем Біденко
для «Детектора медіа»
4 350
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду