Як Україна відгукнеться на «цензуру» глобальних корпорацій?

9 Січня 2021
2566
9 Січня 2021
23:15

Як Україна відгукнеться на «цензуру» глобальних корпорацій?

2566
Як Україна відгукнеться на «цензуру» глобальних корпорацій?

Смішно згадувати, як чимало наших борців за свободу слова люблять розводитися про державу, яка от-от введе «цензуру» (з допомогою Нацради, Мінінформу чи ще якоїсь інституції). Пригадайте скільки каналів закрила Нацрада з 2014 р. :) А що зміг зробити Мінстець, окрім генерування насмішок над собою?

А тут глобальні корпорації взяли й обрубали Трампові малину. Яке б не було обґрунтування цього кроку, цензурою його назвати не можна, бо вагомість кроку спричинена не введенням якихось правил, а монополізмом певних корпорацій на каналах передачі інформації. І так, це приватні компанії й Перша поправка до Конституції США на них не розповсюджується.

Чи є ризик зловживань з боку Facebook та подібних корпорацій? Звичайно. Й для уникнення цього ризику держави почнуть їх регулювати все більше, ймовірно, визначаючи, кого можна або й потрібно банити і за що. Але для цього потрібне нове законодавство і сильні інституції-регулятори.

Але у випадку з Україною це не дуже реалістично, адже наша медійна спільнота взагалі не сприймає сильних інституцій і регулювання медіа. Дарма, що на державні інституції громадяни можуть чинити вплив через вибори, громадські ради, петиції й т.д. Спробуйте чинити вплив на ФБ чи Інсту, якщо вам не подобається їхня політика :).

Байдуже, що росіяни вже зараз мають колосальний вплив на український інформпростір, але Україна не спроможна їм протиставити сильні інституції в сфері медіа, бо нашій медіаспільноті, аніж долучатися до розбудови і контролювати ці інституції, легше «співати тужливих пісень» про міфічну «цензуру» держави. Підсвідома фобія, я б навіть сказав «шиза», коли по факту найбільший «ворог» не в Кремлі, а на Банаковій, хто б на ній не сидів.

Джерело: фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2566
Читайте також
10.01.2021 11:09
Артем Біденко
для «Детектора медіа»
4 340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду