Фотокору «Бабеля» анулювали акредитацію на GogolFestDream через фоторепортаж. Керівник фестивалю пояснив це емоціями

Фотокору «Бабеля» анулювали акредитацію на GogolFestDream через фоторепортаж. Керівник фестивалю пояснив це емоціями

5 Вересня 2020
3266

Фотокору «Бабеля» анулювали акредитацію на GogolFestDream через фоторепортаж. Керівник фестивалю пояснив це емоціями

3266
За словами керівника фестивалю Максима Демського, він просив пресслужбу вибачитися за конфлікт і сказати про продовження акредитації. Але шефредакторка «Бабеля» Катерина Коберник каже, що не було ніяких контактів і вибачень.
Фотокору «Бабеля» анулювали акредитацію на GogolFestDream через фоторепортаж. Керівник фестивалю пояснив це емоціями
Фотокору «Бабеля» анулювали акредитацію на GogolFestDream через фоторепортаж. Керівник фестивалю пояснив це емоціями

Фотокореспондент інтернет-видання «Бабель» Сергій Моргунов повідомив, що директор фестивалю сучасного мистецтва Гогольфест Максим Демський позбавив його акредитації після виходу фоторепортажу «Або вірус контролює нас, або ми вірус». З Києва до Херсона на фестиваль виїхав «Гоголь Train». Ось як він виглядає зсередини. (Купа народу без масок)». Максим Демський сказав «Детектору медіа», що 4 вересня він мав емоційну розмову з Сергієм Моргуновим, за яку відчуває свою провину, але акредитації представника «Бабеля» не міг позбавити, бо цим займається пресслужба.

4 вересня на сайті «Бабеля» вийшов фоторепортаж Сергія Моргунова про фестиваль GogolFestDream, який триває у Херсоні з 4 до 6 вересня. Фотокореспондент опублікував матеріал про арт-потяг «Гоголь Train», який віз учасників фестивалю з Києва до Херсону. Два вагони-ресторани під час цієї поїздки перетворили на центр сучасного мистецтва на колесах. Сергій Моргунов написав: «Людей у поїзді багато, маски ніхто не надіває».

Це твердження обурило організаторів фестивалю. 5 вересня ввечері директор фестивалю сучасного мистецтва «Гогольфест» Максим Демський зустрів на фестивалі Сергія Моргунова, їхня розмова завершилася конфліктом.

За словами Сергія Моргунова, Максим Демський позбавив його акредитації. «Він покликав мене і спитав, чому я відвідую їхні заходи, а потім сам же й озвучив свою версію — "щоб лайном поливати". Він також нагадав, що ми приїхали сюди й живемо тут за їхній рахунок. І наголосив, що не хоче, аби я відвідував їхні заходи. Дослівно це прозвучало так: "Ми вас не пускаємо", після чого сказав, що анулює акредитацію», – його слова цитує «Бабель».

За словами шефредакторки інтернет-видання «Бабель» Катерини Коберник, ніхто з організаторів і пресслужби фестивалю не зв’язувався з Сергієм Моргуновим з вечора 4 вересня.

«Після того як директор фестивалю сказав Сергію, щоб він тут не ходив, він повернувся в готель, написав організаторам, що залишає ключ від номера, в якому він жив. Сергій відразу ж виселився з номера і ночував на вокзалі, щоб не залишатися у готелі. Вночі він взяв квиток і зараз уже перебуває в Києві. Не було ніяких контактів і вибачень», – сказала «Детектору медіа» Катерина Коберник.

За її словами, одна з членів пресслужби після цієї неприємної розмови відразу наздогнала Сергія Моргунова і від себе вибачилася.

Піар-директорка «Гогольфесту» Ганна Матвіїшина сказала «Детектору медіа», що вона підходила до Сергія Моргунова і просила вибачення. На що він відповів, що це не вона має вибачатися, а Максим Демський. Вночі, коли вона отримала повідомлення від Сергія Моргунова у Telegram про те, що він покидає готель, Ганна Матвіїшина відписала йому: «Переночуйте». «Після цього, о 01:20, я зателефонувала Сергію, щоб сказати, що його акредитація продовжена, її ніхто не анульовує, але він не взяв слухавки», – сказала вона.

Ганна Матвіїшина зазначила, що вона справді зв’язувалася з редакцією «Бабеля» і звертала їхню увагу на неточність у фоторепортажі Сергія Моргунова, а саме – про те, що була «купа людей без масок», але каже, що не просила змінювати матеріал. За її словами, в арт-поїзді були і люди в масках. За її словами, редакція пообіцяла виправити, що частина людей була без масок, але цього не зробила.

«В організації сьогоднішнього фестивалю присутній такий новий термін як COVIDmanangement, саме тому ми надрукували плакати і закупили десятки літрів антисептику, скрінери температури, безконтактні пшикалки і більше 2000 масок, що видаємо відвідувачам безкоштовно. Саме тому у потязі, я особисто 99 відсотків часу знаходився у масці серед учасників, і ті люди, що їхали у вагонах поряд зі мною, знаходилися у масках. Я особисто до третьої ночі роздавав їх учасникам і відвідувачам», – 5 вересня написав на своїй фейсбук-сторінці Максим Демський.

Максим Демський сказав «Детектору медіа», що 4 вересня відкриття фестивалю GogolFestDream у Херсоні відбулося з форс-мажорами. Пройшов буревій, були проблеми з технікою, довелося скасувати живий концерт гурту «ДахаБраха» і прийняти рішення про перенос виступу на наступні дні на іншій локації фестивалю.

На одній зі сцен після відкриття фестивалю Максим Демський побачив фотографа, який, на його думку, упереджено фотографував, вишукуючи «складнощі».

«Це все наклалося на фоторепортаж, який "Бабель" опублікував за день до того. Я дуже емоційно звернувся до фотографа. Сказав, що скільки сил витрачається, щоб організувати подію. Нам потрібна підтримка медіа. Добре, хай пише, що люди були без масок. Але я був у масці кожну хвилину "Гоголь Train", я розносив і всім дарував маски. Чому у цьому репортажі немає іншої сторони? Дослівно не пам’ятаю його відповіді, він мені сказав про свободу слова і що буде писати, як вважатиме за потрібне. На що я відреагував емоційно, що не хочу, аби він йшов на наш фестиваль», – сказав керівник фестивалю.

Піар-директорка «Гогольфесту» Ганна Матвіїшина і директор фестивалю Максим Демський в арт-поїзді. Фото пресслужби фестивалю

За його словами, він не уповноважений підтверджувати чи анульовуати акредитацію. Для цього є пресслужба.

«У мене немає контактів цього фотографа, особисто з ним не знайомий. Я звернувся у пресслужбу і попросив з ним зв’язатися, щоб вибачитися і сказати про продовження акредитації», – додав Максим Демський.

«Писати, що купа людей було без масок, – це неправда. Я визнаю, що повів себе надто емоційно у тій розмові і не мав права так робити. Але і фотокореспондент у своєму матеріалі написав неправду», – сказав Максим Демський.

За його словами, наразі на фестивалі посилили контроль за тим, щоб люди перебували в масках.

Фото: з фейсбук-сторінки Максима Демського

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3266
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Любомир
1300 дн. тому
Свобода слова вона така))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду