Соцмережі й телебачення – основні джерела новин для українців; довіра до національних медіа впала (дослідження)

Соцмережі й телебачення – основні джерела новин для українців; довіра до національних медіа впала (дослідження)

16 Жовтня 2020
12355
16 Жовтня 2020
17:28

Соцмережі й телебачення – основні джерела новин для українців; довіра до національних медіа впала (дослідження)

12355
Українці кажуть про перенасиченість негативом і втому від новин, за якими вони стежили на карантині.
Соцмережі й телебачення – основні джерела новин для українців; довіра до національних медіа впала (дослідження)
Соцмережі й телебачення – основні джерела новин для українців; довіра до національних медіа впала (дослідження)

У 2020 році споживання новин в усіх джерелах медіа впало, порівняно з 2019 роком. Основними джерелами новин для українців залишаються соціальні мережі та телебачення, розрив між ними збільшився. Довіра до загальнонаціональних медіа впала, тоді як до регіональних медіа – зросла. Про це свідчать результати опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа»*, презентованого 16 жовтня.

Соціальні мережі залишаються лідером серед джерел новин для українців: 62% українців використовують їх для отримання новин (торік було 68%). Телебачення на другому місці –52% (торік було 66%). Оксана Майдан, заступниця керівниці «Медійної програми в Україні», яку реалізовує Internews, звернула увагу на зростання розриву між соціальними мережами й телебаченням: різниця зросла з двох до 10 відсоткових пунктів.

Тут і далі клікніть для збільшення інфографіки

Серед респондентів, які споживають новини не тільки із соцмереж, а й із традиційних медіа, більшість споживає новини з національного телебачення – 95%. З національних сайтів – 84%, з національного радіо – 82%. З друкованими виданнями ситуація інакша: з регіональних друкованих видань інформацію споживають 67% опитаних, тоді як з національних – 45%.

За даними дослідження, в рейтингу загальнонаціональних телеканалів як джерел новин для українців лідирують «1+1» (зберіг свої позиції, порівняно з минулим роком), ICTV (значно зріс) та «Інтер» (втратив позиції).

«Порівняно непогана позиція в Суспільного мовника, який люди досі розпізнають як Перший національний. Порівняно з минулим роком споживання новин із Суспільного мовника зросло у два рази», – відзначила пані Майдан.

У рейтингу загальнонаціональних інтернет-ресурсів як джерел інформації перші місця посідають служби та сервіси Google, Ukr.net, через які люди шукають новини на теми, які їх цікавлять. На третьому місці – сайт «1+1» (дослідники припускають, що йдеться про сайт ТСН).

Найпопулярнішими джерелами новин серед загальнонаціональних друкованих медіа респонденти назвали «Аргументы и факты в Украине», «Сегодня» і «Голос країни», при тому що перші два видання вже не виходять друком, зауважила Оксана Майдан. Вона також звернула увагу на непогану впізнаваність «Дзеркала тижня» та газети «День», які є аналітичними виданнями (хоча «Дзеркало тижня» з початку 2020 року теж припинило випуск газети).

Серед радіостанцій у лідерах музично-розважальні, в ефірі яких люди слухають новини між музичними композиціями. «Ми особливо раді, що добрі позиції має “Українське радіо”, яке є частиною Національної суспільної телерадіокомпанії України, – його впізнаваність серед українців становить 9%», – сказала пані Майдан.

Дослідження показало, що проникнення інтернету в Україні з кожним роком зростає. Цього року 90% респондентів відповіли, що користуються інтернетом, а серед молодої аудиторії віком 18-35 років – 100%.

Серед соціальних мереж зросли позиції Instagram, Telegram і YouTube як джерел новин для українців. Дещо втратив свої позиції Facebook – і це є світовою тенденцією, зауважила Оксана Майдан.

Дослідження показало зниження довіри до всіх традиційних загальнонаціональних медіа. Найбільше довіри втратили національне телебачення: у 2020 році йому довіряють 41% респондентів, тоді як у 2019-му довіряли 49%. Це найнижчий рівень довіри до національного ТБ з 2012 року (було 55%), відколи Internews проводить своє дослідження, наголосила Оксана Майдан.

Довіра до національних інтернет-медіа знизилася з 51% до 48%, до національного радіо – з 22% до 21% (у межах статистичної похибки), до національних друкованих видань залишилася на тому ж рівні (19%).

Натомість регіональні медіа переважно зміцнили свої позиції в рейтингу довіри українців. Довіра до регіональних інтернет-медіа зросла із 44% до 48%, до регіонального радіо – з 19% до 22%, регіональних друкованих ЗМІ – з 20% до 22%. Водночас знизилася довіра до регіонального телебачення – із 41% до 38%.

Компанія InMind на замовлення Internews крім кількісного дослідження провела ще фокус-групи у 12 регіонах, де проходило опитування. Оксана Майдан навела основні висновки фокус-груп щодо медіавподобань українців, які споживають новини:

  • Респонденти кажуть про перенасиченість негативною інформацією як на національному, так і на регіональному рівні.
  • Коли запровадили карантин – одразу підвищився рівень споживання новин, у першу чергу люди цікавилися інформацією на цю тему, на тему охорони здоров’я та карантином у їхніх регіонах.
  • Після послаблення карантину інтерес до новин знизився через втому від потоку інформації.
  • Початок виборчої кампанії наприкінці літа збільшив інтерес до новин. Але споживання новин усе одно нижче, ніж було під час президентської та парламентської виборчих кампаній 2019 року.
  • У зв’язку з тим, що багато регіональних медіа запровадили телеграм-канали і свої групи в соцмережах – на регіональному рівні активність у цих сегментах медіа також підвищилася.
  • Аудиторія досі стежить на регіональному рівні за карантинними обмеженнями та перебігом пандемії.

За словами Оксани Майдан, пандемія вплинула на зростання інтересу до новин саме на регіональному рівні: «Коли почали запроваджувати жовті, помаранчеві та червоні зони (а це було, коли ми проводили дослідження в липні-серпні) – підвищився інтерес до місцевих видань. Усі пішли дивитися, у якій вони зоні, чи є ще карантин, як довго він буде тривати».

Це ж дослідження показало, що понад 80% українців стикалися з неправдивими чутками та дезінформацією про COVID-19. Близько третини опитаних вважали такі історії правдивими. А більш як третина зізналися, що ділилися цією інформацією з іншими.

Завантажити повні результати дослідження можна тут.

*Дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2020 році» було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження — вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У липні-серпні 2020 року представники InMind опитали 4000 респондентів у містах із населенням понад 50 тис. осіб у 12 областях України (Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська і Херсонська). Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Нагадаємо, що за даними дослідження «Детектора медіа» «Як змінились уподобання та інтереси українців до засобів масової інформації після виборів 2019 р. та початку пандемії COVID-19», центральні українські телеканали залишаються найбільш популярним джерелом інформації українців – їх дивляться 75% респондентів. Водночас на друге місце вирвалися соціальні мережі – їхня частка зросла з 24% у 2019-му до 44% у 2020-му.

До п’ятірки найпопулярніших телеканалів України входять «1+1», «Україна», ICTV, СТБ та «Інтер». Показники довіри до них не зазнали суттєвих змін за півтора роки. Водночас зросла популярність і довіра до телеканалів другої і третьої п’ятірки, у тому числі до інформаційних каналів з орбіти впливу Віктора Медведчука та Петра Порошенка.

Серед соцмереж найпопулярнішим джерелом інформації українців залишається Facebook, за нею йдуть Instagram і Telegram.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12355
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду