Довіра до національних радіо та газет зросла – дослідження

Довіра до національних радіо та газет зросла – дослідження

17 Листопада 2021
3790
17 Листопада 2021
14:00

Довіра до національних радіо та газет зросла – дослідження

3790
Натомість до регіональних медіа – впала.
Довіра до національних радіо та газет зросла – дослідження
Довіра до національних радіо та газет зросла – дослідження

У 2021 році зросла довіра аудиторії до загальнонаціональних медіа, особливо – до радіо та газет. Попри це, найбільший рівень довіри мають інтернет-видання та телебачення. Про це свідчать результати опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа»*, презентованого 17 листопада.

Інтернет-виданням довіряють близько 50% опитаних, телебаченню – близько 40%. Натомість новинам з радіо та друкованих медіа довіряють майже вдвічі менше – трохи більше 20% респондентів. Водночас у 2021 році довіра найбільше зросла саме до радіо: йому довіряють 24% респондентів, тоді як у 2020-му – 21%. До друкованих видань довіра зросла з 19% до 22%. На тому ж рівні залишилася довіра до національних інтернет-медіа (48% проти 47%) та телебачення (41% проти 40%) (у межах статистичної похибки).

Водночас до регіональних медіа довіра впала, зокрема до інтернет-видань (у 2020-му було 48%, у 2021-му – 44%). Головні причини цього падіння, як свідчить дослідження, – ненадійність та упередженість новин.

Завантажити всі результати дослідження можна тут

«Учасники фокус-груп надали опис того, що вони вважають погіршенням якості новин. Причинами погіршення якості є: залежність ТБ-каналів від їхніх власників, необ'єктивність і однобокість подання інформації (не відображається альтернативна точка зору), – йдеться в повідомленні. – Як позитивний момент аудиторія відзначає різноманітність і великий вибір ТБ-каналів, що дає можливість подивитися на одну і ту саму подію з різних ракурсів (різні інтерпретації, інші відеоматеріали тощо)».

Ознаками якісної/ достовірної інформації вважають:        

  • надійність / авторитетність / репутація / довіра до джерела або ведучого /ведучої новин (не був / не була помічений/а у неправдивих новинах);
  • підтвердження фактами;
  • стрім (пряме включення з місця подій);
  • кілька точок зору на одну і ту саму подію;
  • аргументи обох сторін конфлікту;
  • відсутність пропаганди.

Основними факторами, що впливають на недовіру до медіа є:

  • велика кількість необ'єктивної інформації, що вимагає перевірки;
  • політизованість інформації, яка подається на догоду якійсь одній політичній силі / партії;
  • залежність медіа від олігархів;
  • заангажованість журналістів, що виконують замовлення однієї політичної сили / партії.
*Дослідження «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа у 2021 році» було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження — вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У липні-серпні цього року представники InMind опитали 4000 респондентів у 12 областях
України. Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Нагадаємо, дослідження «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа у 2020 році» показало зниження довіри до всіх традиційних загальнонаціональних медіа. Найбільше довіри втратило національне телебачення: у 2020 році йому довіряв 41% респондентів, тоді як у 2019-му довіряли 49%. Довіра до національних інтернет-медіа знизилася з 51% до 48%, до національного радіо – з 22% до 21% (у межах статистичної похибки), до національних друкованих видань залишилася на тому ж рівні (19%). Натомість регіональні медіа переважно зміцнили свої позиції в рейтингу довіри українців. Довіра до регіональних інтернет-медіа зросла із 44% до 48%, до регіонального радіо – з 19% до 22%, регіональних друкованих ЗМІ – з 20% до 22%. Водночас знизилася довіра до регіонального телебачення – із 41% до 38%.

Фото: Pinterest, USAID-Internews

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3790
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду