detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
16.10.2020 17:28
Соцмережі й телебачення – основні джерела новин для українців; довіра до національних медіа впала (дослідження)
Соцмережі й телебачення – основні джерела новин для українців; довіра до національних медіа впала (дослідження)
Українці кажуть про перенасиченість негативом і втому від новин, за якими вони стежили на карантині.

У 2020 році споживання новин в усіх джерелах медіа впало, порівняно з 2019 роком. Основними джерелами новин для українців залишаються соціальні мережі та телебачення, розрив між ними збільшився. Довіра до загальнонаціональних медіа впала, тоді як до регіональних медіа – зросла. Про це свідчать результати опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа»*, презентованого 16 жовтня.

Соціальні мережі залишаються лідером серед джерел новин для українців: 62% українців використовують їх для отримання новин (торік було 68%). Телебачення на другому місці –52% (торік було 66%). Оксана Майдан, заступниця керівниці «Медійної програми в Україні», яку реалізовує Internews, звернула увагу на зростання розриву між соціальними мережами й телебаченням: різниця зросла з двох до 10 відсоткових пунктів.

Тут і далі клікніть для збільшення інфографіки

Серед респондентів, які споживають новини не тільки із соцмереж, а й із традиційних медіа, більшість споживає новини з національного телебачення – 95%. З національних сайтів – 84%, з національного радіо – 82%. З друкованими виданнями ситуація інакша: з регіональних друкованих видань інформацію споживають 67% опитаних, тоді як з національних – 45%.

За даними дослідження, в рейтингу загальнонаціональних телеканалів як джерел новин для українців лідирують «1+1» (зберіг свої позиції, порівняно з минулим роком), ICTV (значно зріс) та «Інтер» (втратив позиції).

«Порівняно непогана позиція в Суспільного мовника, який люди досі розпізнають як Перший національний. Порівняно з минулим роком споживання новин із Суспільного мовника зросло у два рази», – відзначила пані Майдан.

У рейтингу загальнонаціональних інтернет-ресурсів як джерел інформації перші місця посідають служби та сервіси Google, Ukr.net, через які люди шукають новини на теми, які їх цікавлять. На третьому місці – сайт «1+1» (дослідники припускають, що йдеться про сайт ТСН).

Найпопулярнішими джерелами новин серед загальнонаціональних друкованих медіа респонденти назвали «Аргументы и факты в Украине», «Сегодня» і «Голос країни», при тому що перші два видання вже не виходять друком, зауважила Оксана Майдан. Вона також звернула увагу на непогану впізнаваність «Дзеркала тижня» та газети «День», які є аналітичними виданнями (хоча «Дзеркало тижня» з початку 2020 року теж припинило випуск газети).

Серед радіостанцій у лідерах музично-розважальні, в ефірі яких люди слухають новини між музичними композиціями. «Ми особливо раді, що добрі позиції має “Українське радіо”, яке є частиною Національної суспільної телерадіокомпанії України, – його впізнаваність серед українців становить 9%», – сказала пані Майдан.

Дослідження показало, що проникнення інтернету в Україні з кожним роком зростає. Цього року 90% респондентів відповіли, що користуються інтернетом, а серед молодої аудиторії віком 18-35 років – 100%.

Серед соціальних мереж зросли позиції Instagram, Telegram і YouTube як джерел новин для українців. Дещо втратив свої позиції Facebook – і це є світовою тенденцією, зауважила Оксана Майдан.

Дослідження показало зниження довіри до всіх традиційних загальнонаціональних медіа. Найбільше довіри втратили національне телебачення: у 2020 році йому довіряють 41% респондентів, тоді як у 2019-му довіряли 49%. Це найнижчий рівень довіри до національного ТБ з 2012 року (було 55%), відколи Internews проводить своє дослідження, наголосила Оксана Майдан.

Довіра до національних інтернет-медіа знизилася з 51% до 48%, до національного радіо – з 22% до 21% (у межах статистичної похибки), до національних друкованих видань залишилася на тому ж рівні (19%).

Натомість регіональні медіа переважно зміцнили свої позиції в рейтингу довіри українців. Довіра до регіональних інтернет-медіа зросла із 44% до 48%, до регіонального радіо – з 19% до 22%, регіональних друкованих ЗМІ – з 20% до 22%. Водночас знизилася довіра до регіонального телебачення – із 41% до 38%.

Компанія InMind на замовлення Internews крім кількісного дослідження провела ще фокус-групи у 12 регіонах, де проходило опитування. Оксана Майдан навела основні висновки фокус-груп щодо медіавподобань українців, які споживають новини:

За словами Оксани Майдан, пандемія вплинула на зростання інтересу до новин саме на регіональному рівні: «Коли почали запроваджувати жовті, помаранчеві та червоні зони (а це було, коли ми проводили дослідження в липні-серпні) – підвищився інтерес до місцевих видань. Усі пішли дивитися, у якій вони зоні, чи є ще карантин, як довго він буде тривати».

Це ж дослідження показало, що понад 80% українців стикалися з неправдивими чутками та дезінформацією про COVID-19. Близько третини опитаних вважали такі історії правдивими. А більш як третина зізналися, що ділилися цією інформацією з іншими.

Завантажити повні результати дослідження можна тут.

*Дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2020 році» було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження — вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У липні-серпні 2020 року представники InMind опитали 4000 респондентів у містах із населенням понад 50 тис. осіб у 12 областях України (Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська і Херсонська). Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Нагадаємо, що за даними дослідження «Детектора медіа» «Як змінились уподобання та інтереси українців до засобів масової інформації після виборів 2019 р. та початку пандемії COVID-19», центральні українські телеканали залишаються найбільш популярним джерелом інформації українців – їх дивляться 75% респондентів. Водночас на друге місце вирвалися соціальні мережі – їхня частка зросла з 24% у 2019-му до 44% у 2020-му.

До п’ятірки найпопулярніших телеканалів України входять «1+1», «Україна», ICTV, СТБ та «Інтер». Показники довіри до них не зазнали суттєвих змін за півтора роки. Водночас зросла популярність і довіра до телеканалів другої і третьої п’ятірки, у тому числі до інформаційних каналів з орбіти впливу Віктора Медведчука та Петра Порошенка.

Серед соцмереж найпопулярнішим джерелом інформації українців залишається Facebook, за нею йдуть Instagram і Telegram.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY