Що ви хочете від країни, де 70% політичного мовлення в руках Медведчука?

27 Липня 2019
1488
27 Липня 2019
17:10

Що ви хочете від країни, де 70% політичного мовлення в руках Медведчука?

1488
Що ви хочете від країни, де 70% політичного мовлення в руках Медведчука?

Якось я заїжджав у Львів і після Сихівського цвинтаря, що дуже симптоматично, перший бігборд, який я побачив, був бігборд «Буде Шубка» (білборд кандидатки в народні депутати від «Слуги народу» на позачергових виборах до ВР Катерини Шубки - ДМ).

Я тоді зрозумів, що вони – ті, які заходять на повноту влади, а я підтверджую, що це є повна легітимна узурпація влади, через вибори, це робиться демократично, але ця влада вже є узурпованою, - вони просто працюють на рівні шубки. Хтось подумає собі – «норкова», хтось подумає – «песцева», і насправді вони продають народу песець. Песець – як певний образ, на якогось такого примітивного, такого плебеєзованого рівня виборця це розраховано, тому для мене все зрозуміло, чому це заходить.

Я про це багато писав, і коли минулого тижня мав таку можливість бути в телемарафоні «1+1», і там назвав багатьох людей, які ведуться на таке, плебеями, на мене страшно образилися. Якби я вам показав свій месенджер, що я там отримую, листи, то ви би, певно, тут всі посивіли. А мене це веселить, по великому рахунку. Тому що я відчуваю, що нарешті оцей нарив виліз. Нарешті той гній, який сидів в той фурункулі 28 років і там підсмерджував, чекав свого часу, вистежував, коли нарешті буде та шпаринка, коли я можу прийти і сказати: «Я не громадянин, я просто насєлєніє, і я таким хочу бути», - оцей час прийшов.

Насєлєніє – воно рівномірно буде розмазуватися по всій території країни, тому що вся вона накрита одним і тим самим ковпаком. Це є монополізоване телебачення, і щоб ви розуміли, 70% усього політичного мовлення в Україні – в руках Медведчука. Що ви хочете від країни, де таке покриття? Ми маємо абсолютно безлімітні ресурсні можливості всіх реваншистів на всіх рівнях.

Тому я би казав, що у нас все лише починається. І 21 липня – я би просив, щоб ми всі запам’ятали цю дату. Для мене 21 липня – це є початок відкриття повномасштабного другого фронту. І цей фронт є внутрішнім. І він міняє все, тому що тепер виникає питання: навіщо такою ціною тримати зовнішній фронт, якщо всередині своєї країни ми програємо внутрішньому соотєчєствєнніку, якому ця країна не дорога, який може кепкувати з національних ідентичностей, з цінностей, який дуже легко може вестися на Шаріїв та інших реваншистів. Це виникає питання до всіх нас, і про це нам доведеться дуже і дуже думати.

Говоримо начистоту: у нас є проблеми з юго-востоком. Є. Ми бавилися 28 років, схід і захід разом, ми обіймалися, цілувалися, возили туди українські книжки, я їздив туди неодноразово в числі різних літературних фестивалів, ми возили туди конкурси патріотичної пісні, ми возили туди всьо, що тільки можна їм возити, щоби люди мали можливість навертатися до того, що для нас є ну просто очевидним. Їм це не потрібно.

І тепер виникає питання по прифонтовій зоні. Я спеціально зайшов на сайт ЦВК, рекомендую це кожному. Зайдіть і подивіться, як голосували всі міста, на яких ще з 2014 року лежать кістки наших хлопців. Вони одноголосно побігли за Медведчука, за кума свого ворога.

Я просто ставлю питання поки що на гуманітарному рівні, це не політичне питання. Я хочу жити в країні, де я ніколи не буду переживати за те, що мою мову будуть отак топтати, де не будуть казати, що «давайте ми вас тут потіснимо». Я хочу жити в своїй країні, де пам’ять про мою родину – у мене всі були люди на Сибірі – і тепер прийшла еліта, яка з того може понасміхатися, можуть робити приколи на тему національної пам’яті, можуть собі легко бавитися і сказати, що «наш дєнь побєди порохом пропах, а ви взагалі колабораціоністи і пособніки фашистів». Я хочу жити в країні, де національна культура – нехай вона буде така, яка вона є, вона мені теж може не подобатися, - але я хочу, щоб із неї не насміхалися, щоб вона мала всі умови для розвитку. І якщо цією країною є країна від Сяну до Дону – я перший зааплодую, і я буду щасливий, тому що у мене іншої країни на цій земній кулі немає. Але я хочу, щоб це було тут, щоб мене не просили трохи дихати в тряпочку зелену.

Бджоли теж не знають, що вони носять мед для пасічника. Вони свого пасічника не знають. Ви думаєте, ви – бджоли, ви думаєте, будете зараз працювати… Є пасічник, для якого ви, не знаючи прізвища, а я вам підкажу – на «Ко» починається, другий пасічник, який стоїть за тим, - «Пу» - і можем продовжувати. Ви носите мед, ви працюєте, ви робите якісь соти, які належать не вам, а тим буде користуватися хтось.

Я вважаю, що в нас йде ползучий демонтаж державності. І Зеленський, як абсолютний, дистильований, концентрований малорос по своєму типажу, прекрасно лягає в цю концепцію.

І все полягає не в тому, що їм потрібна – я маю на увазі Росію, нашому ворогу - Україна як така. Їм необов'язково захоплювати країну як таку. Їм достатньо, щоб країна, навіть будучи незалежною формально, просто було частиною того великого концепту «русского мира». Тому їм потрібен істеблішмент в Україні, який буде росіійськомовним, який буде відстоювати права російськомовної тепер уже більшини, я вже не знаю, як це сказати. Який буде робити відкат по декомунізації. Який буде робити наступ на всі ті гуманітарні цінності: на мову, на культуру, на те, що становить каркас людини. Тому що насєлєніє каркаса не має. Насєлєніє орієнтується на холодильник і радо погодиться на те, щоб цей холодильник стояв в руськом мірє і в рубльовій зоні, лиш би той холодильник був. І оце, знаєте, ваші цінності, ваші мови, ваші герої, вони кажуть: «То ж на бутерброд собі не намастиш».

Демонтаж державності відбувається не через втрату державності, а через втягування Росією України в орбіту «руського міра». Через такий істеблішмент, який є не виразно політично проросійським. Необов’язково вийти з лозунгом «Я за Росію». Достатньо просто бути малоросом, «корисним дурачком».

Джерело: ефір «Говорить Великий Львів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду