detector.media
06.09.2019 12:04
Цивільна дружина Тараса Козака має спільний бізнес з Марченко і Медведчуком у РФ – ​«Схеми»
Цивільна дружина Тараса Козака має спільний бізнес з Марченко і Медведчуком у РФ – ​«Схеми»
Народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Тарас Козак, який володіє телеканалами ZIK, NewsOne та «112 Україна», не вказав у своїй декларації дані про власність його цивільної дружини Наталії Лавренюк, яка має спільний з подружжям Оксани Марченко і Віктора Медведчука нафтовий бізнес у Росії, а також –майно в Україні.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший»).

За даними журналістів, у Наталії Лавренюк є український і російський паспорти, вона має 25% частку в компанії «НЗНП Трейд», яка бурить нафтові свердловини в Ханти-Мансійському автономному окрузі Росії (дані про це містяться в реєстрі юридичних осіб Росії). Телеведуча Оксана Марченко, дружина народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука, контролює в цій компанії 61% (це – частка кіпрської компанії Ventolor Holding LTD, якою одноосібно володіє українська телеведуча через фірму Tumillon Investments LTD).

Крім того, Наталія Лавренюк значиться власницею приватного підприємства «Лілія», журналісти також виявили в неї 12 квартир у Києві та Львові і ще з десяток земельних ділянок на Київщині. Попри це, сукупно за останні 14 років її офіційні доходи склали близько п’яти мільйонів гривень.

За даними «Схем», Наталія Лавренюк й Тарас Козак щонайменше з 2005 року постійну літають разом у закордонні відрядження – спільних перельотів протягом 10 років журналісти нарахували понад 100, а саме: у Париж, Ніццу, Флоренцію, Рим, Лондон, Цюрих та різні курортні острови.

Крім того, Наталія Лавренюк є матір’ю дитини Тараса Козака, що підтвердив він сам. «Ні дитину, ні Лавренюк, ні оформлене на неї бізнес в Росії та майно в Україні депутат в декларацію не вніс. Приховування відомостей про особу, з якою декларант перебуває у фактичних шлюбних відносинах, і недекларування оформленого на неї майна та бізнесу – це злочин, кажуть антикорупційні юристи», – йдеться в повідомленні.

Наталія Лавренюк не відповіла на питання журналістів у месенджері, її телефон був також вимкнений. Тарас Козак, своєю чергою, у відповідь запитав: «А що – це заборонено? (спільно літати, – Ред.)» і додав: «У нас є спільна дитина».

На уточнення «Схем», чому згадок про неї немає в декларації, він попросив надіслати йому письмові питання. Утім, до ефіру на них так і не відповів.

«Виходить, що депутат Козак, схоже, наслідував приклад свого давнього політичного соратника Медведчука, оформивши свою частку у спільному з ним російському бізнесі на жінку. І якщо Медведчук залучив цю схему, щоб обійти американські санкції, – можна лише припустити, що Козак так вчинив, щоб під них не потрапити», – йдеться в розслідуванні.

Нагадаємо, 6 вересня 2018 року вийшов випуск програми «Схеми», присвячений російському бізнесу дружини Віктора Медведчука. Згідно з розслідуванням, телеведуча Оксана Марченко має бізнес в РФ, заснований після 2014 року. Вона контролює компанію, яка перемогла в конкурсі на право видобувати нафту на Гавриківському родовищі в Ханти-Мансійському автономному окрузі Росії. Це одне з трьох найбільших російських нафтогазових родовищ.

У вересня 2018 року Віктор Медведчук розповів у інтерв’ю телеканалу NewsOne, що він керує нафтогазовим бізнесом Оксани Марченко в Росії.

Тарас Козак – близький соратник українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа - За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери. 5 жовтня 2018 року Тарас Козак став власником телеканалу NewsOne. 14 грудня 2018 року він став кінцевим бенефіціаром ще й каналу «112 Україна». Згідно з поданою ним декларацією, він заплатив за «112 Україна» і NewsOne близько $ 4 млн.

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY