СБУ та РНБО мають негайно зреагувати на активізацію ЗМІ, які ініціюють телемости та спільні програми з медіа Росії – юристка

СБУ та РНБО мають негайно зреагувати на активізацію ЗМІ, які ініціюють телемости та спільні програми з медіа Росії – юристка

10 Липня 2019
1493
10 Липня 2019
15:23

СБУ та РНБО мають негайно зреагувати на активізацію ЗМІ, які ініціюють телемости та спільні програми з медіа Росії – юристка

1493
Юристка Валентина Теличенко повідомила, що відповідальні за державну безпеку органи, зокрема Служба безпеки України та Рада національної безпеки і оборони, мають негайно зреагувати на активізацію ЗМІ, яка виявилася в ініціюванні телемостів та спільних програм з російськими медіа.
СБУ та РНБО мають негайно зреагувати на активізацію ЗМІ, які ініціюють телемости та спільні програми з медіа Росії – юристка
СБУ та РНБО мають негайно зреагувати на активізацію ЗМІ, які ініціюють телемости та спільні програми з медіа Росії – юристка

Про це вона повідомила в коментарі «Детектору медіа».

«Визнавши, що РФ – агресор щодо України, ми зобов’язані вживати заходів самозахисту. У Росії немає ЗМІ, які відповідають журналістським стандартам, там немає тих ЗМІ, які Путін не може використати для пропаганди. Тому СБУ повинна захистити українських громадян від пропаганди агресора», – наголосила юристка.

На її думку, СБУ повинна попередити про неприпустимість будь-якої співпраці українських журналістів з російськими. Зокрема, потрібно утриматися «від влаштування спільних телемостів, створення спільних програм, будь-якого використання контенту, що походить з країни-агресора». За її словами, це в майбутньому створить додаткові передумови для притягнення до відповідальності тих, хто не дослухається до відповідних рекомендацій.   

«Саме СБУ та РНБОУ зараз повинні якомога оперативніше та категоричніше зреагувати на потребу захисту інформаційної простору, адже правові методи – через суд та інструментарієм незалежного регулятора – зараз не можуть нам дати необхідної ефективності. Ми в стані війни і подавати до суду на того, хто везе інформаційну зброю до нашого кордону ми не маємо часу», – резюмувала вона.

Нагадаємо, 7 липня український телеканал NewsOne, що належить соратнику Віктора Медведчука Тарасові Козаку, та російський державний канал «Россия» анонсували на 12 липня спільний телеміст під назвою «Надо поговорить». NewsOne заявив, що телеміст пройде «без політики і без політиків».

Українські політики закликали РНБО та Володимира Зеленськоговідреагувати на проведення телемосту каналами російським каналом та NewsOne

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Данилюк повідомив, що РНБО працює над рішенням щодо телемосту.

Народний депутат, співголова партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабінович запропонував відкласти анонсований на 12 липня телеміст, посилаючись на небезпеку для журналістів каналу NewsOne.

Президент України Володимир Зеленський розкритикував проведення телемосту «Надо поговорить», назвавши його піарходом перед виборами.

Тимчасовий виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Іван Баканов запропонував ініціювати невідкладне скликання позачергового засідання РНБО України, а також низку інших заходів щодо телеканалів Тараса Козака NewsOne, «112 Україна» та ZIK.

8 липня телеканал NewsOne скасував проведення анонсованого на 12 липня телемосту з російським каналом. Канал повідомив, що відмовився від проведення телемосту через «масову інформаційну атаку» та «прямі погрози фізичної розправи стосовно журналістів і їх близьких». Державний російський телеканал «Россия 1» запросив до своєї студії у Москві учасників скасованого телемосту для проведення спільного ефіру «Надо поговорить».

Генеральна прокуратура України порушила кримінальне провадження за статтею «державна зрада» через підготовку телемосту. Усіх причетних, зокрема власника каналу Тараса Козака та генерального продюсера Василя Голованова, викликали на допит. ГПУ також знайшла зв’язок між NewsOne і російським «Промсвязьбанком». Власник телеканалу, народний депутат Тарас Козак назвав заяву генпрокурора «цинічною брехнею». За його словами, він є єдиним власником телеканалу NewsOne і володіє 100% телеканалу безпосередньо.

Увечері 8 липня РНБО дала доручення СБУ та Нацполіції через анонсований телеміст NewsOne з російським каналом, але деталі не розголошують через таємність.

9 липня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що проти бенефіціарів NewsOne відкрито кримінальне провадження щодо фінансування тероризму.

Фото: Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1493
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей
1723 дн. тому
Вроде бы и подписана юристом, но юридической позиции ноль. Какие еще обязательные к исполению "РЕКОМЕНДАЦИИ"? И как насчет сериала Сваты, созданного в копродукции? СБУ тоже должна дать "рекомендации"?)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду