НМПУ – очищення, попри побажання смерті

29 Червня 2010
17431

НМПУ – очищення, попри побажання смерті

17431
На з’їзді НМПУ легітимізували збір внесків на рік вперед, переобрали Скрипіна і оголосили попередження Шеляженку за паплюження етичної комісії
НМПУ  – очищення, попри побажання смерті

27 червня в  столиці відбувся перший етап  з'їзду НМПУ, делегатів на який обирали 85 членів незалежної медіа профспілки. Саме стільки членів налічувала організація на початок літа 2010-го після того, як у листопаді 2009-го було виключено усіх «неплательників». Але тепер, коли відлагоджено механізм сплати членських внесків (на рік наперед на безготівковій основі), за словами голови, її лави постійно зростають, на кінець червня членів уже 103.

 

Мандати на з'їзді отримали 24 делегати, з них п'ятеро за посадою. Крім них на з'їзд завітали звичайні члени НМПУ, серед яких народний депутат Андрій Шевченко, Дарка Чепак («Савік Шустер студіо»), члени Київської незалежної медіа-профспілки Юка Гаврилова, Остап Кривдик, журналісти, гості.

 

  

 

 

Перед початком засідання Роман Скрипін запитав делегатів і членів НМПУ, чи вони не проти того, щоб на з'їзді були присутні журналісти і гості. Представник Рівненщини Георгій Олійник виступив проти присутності «чужих», заявивши, що це закритий захід. До того ж він просив головуючого, щоб фото і відеозйомка, аудіозаписи та матеріали, які будуть розміщені, узгоджувалися з прес-службою. Йому заперечив Микола Фельдман (Кременчук), сказавши, що з'їзд профспілкової організації апріорі не може бути закритим заходом. Більшістю голосів гостям і журналістам все ж дозволили залишитися.

 

Роман Скрипін розпочав свій звіт голови НМПУ про зроблене між з'їздами із запитань, як так могло статися, що профспілка опинилася у такому стані: членські внески не платяться, немає грошей на оренду офісу, жахливі взаємини з «партнерськими» організаціями. Під партнерськими, він, очевидно, насамперед мав на увазі Київську незалежну медіа-профспілку.

 

За його словами, він почав свою діяльність голови НМПУ із відкритим серцем. «Мені ні  за що не соромно, що я робив. Це було елементарне наведення порядку в профспілці. Хоча декларувалося, що в профспілці 1200 членів, та коли ми почали з'ясовувати,  хто ці люди, то вияснилося, що дехто навіть не знає, що він є членом НМПУ. Єдиний реєстр членів був практично відсутній, бо голови осередків не надавали необхідну інформацію. Тому перше, що ми почали робити,  це перереєстрацію членів. У декого виникало питання, а що це за профспілка і чи дають путівки», - звітував без папірця голова.

 

 

 

 

Далі Скрипін нагадав історію створення медіапрофспілок в Україні. Вони створювалися з ініціативи кількох людей і на грантові гроші. Гранти йшли на інституційну діяльність:  ведення справ, утримання апарату, оренду офісу тощо. На думку Романа, на той час це був корисний крок. Але згодом це зіграло злий жарт, тому що члени профспілки не замислювалися про те, що вони мають самі її утримувати. Відповідно, вони не бачили потреби в існуванні профспілки, якщо їм доведеться за це платити гроші.

 

За звітний період зроблено редизайн членських карток, який пов'язано із систематизацією збору внесків. Внески тепер збираються на рік наперед.

 

Скрипін не вбачає ніякої трагедії у зменшенні чисельності профспілчан. «Нам потрібно було вичистити організацію. Рух коштів мав відбуватися у безготівковій формі, бо так набагато легше звітувати скільки коштів надійшло і куди вони потрачені», - сказав він.

 

Серед зробленого Скрипін назвав запуск сайту незалежної профспілки. Голова закликав усіх присутніх зареєструватися на сайті, що дасть можливість додаткової комунікації. Безкоштовний  запуск і роботу, а також модерацію сайту Скрипін назвав гуманітарними внесками членів профспілки.

 

Голова НМПУ попросив з'їзд легітимізувати дії комітету, яких було вжито під час фінансової кризи організації. Він був свідомий того, що це було порушенням статуту, але,  за його словами, іншого шляху не було. Зокрема комітет встановив річний внесок у розмірі180 грн на рік (це 15 грн на місяць, або 50 коп. на день). Крім того запропонував з'їзду затвердити формулу розрахунків внесків, щоб можна було між з'їздами, які відбуваються раз на два роки, оперативно реагувати на фінансову ситуацію в країні й організації. «За інші кошти профспілка існувати не може. Пізніше, можливо, коли у нас буде більше членів, ми будемо самозабезпечувані. Це дуже важливо бути незалежними, самим фінансувати свою інституційну діяльність (апарат, юриста, бухгалтера, офіс). Залежати від грантів вже не можна. І всі внески тепер стягуються на один рахунок. Хоча 180 грн на сьогодні не вистачає, має бути вдвічі більше», - зауважив Скрипін, додавши, що коли буде 200 членів, то вистачить й 180-ти.

 

Роман Скрипін не вбачає на сьогодні необхідності в офісі. «Ми не можемо його утримувати», - сказав він. Інші члени президії наполягали на тому, що все ж офіс потрібен.

 

Окремо голова НМПУ зупинився на стосунках з КНМП. Він нагадав, що кияни не виконали рішення з'їзду за 2005 рік і не переєструвалися на основі статуту НПМУ. 5 років на перереєстрацію часу вдосталь, переконаний він. Комітет НМПУ направляв листи на адресу Волинської, Запорізької та Київської організацій як найбільших з пропозицією, щоб вони на засіданнях комітетів визначили переговорні групи та повноваження цих людей, щоб було запротокольовано, що вони можуть вести переговори. Але за словами Скрипіна, реакції не було, в результаті переговорів не відбулося. «Тому поки що ми окремі організації. Хоча є інший шлях. Є інші профспілки, наприклад, «Медіафронт», з головою якого ми вже говорили на цю тему. На мою думку, в Україні має бути одна сильна профспілка, і це дуже просто зробити. Наш статут не забороняє подвійне членство», - наголосив він.

 

Згадав Скрипін і непрості взаємини з НСЖУ. Голова НСЖУ відмовився надавати НМПУ безкоштовно приміщення під офіс, водночас запропонував його для проведення з'їзду.

 

«НМПУ бере участь у русі «Стоп цензурі!», - вів далі Скрипін. - Це такий стихійний рух, який розпочався із заяв журналістів «1+1» і СТБ, які ми підтримали заявою комітету. На мій особистий погляд, він не дуже ефективний, бо є горизонтальний, стихійний і спорадичний». Цей рух Роману нагадує вогнегасник, хоча й є прекрасним приводом збільшити лави НМПУ.

 

«Ще в межах руху з мого боку виходила ініціатива організувати асоціацію медійних організацій. Йдеться не про нову юридичну особу, а про співпрацю існуючих медійних та профспілкових організацій за багатосторонньою угодою. Як сказала виконавчий директор ІМІ Вікторія Сюмар, це будуть своєрідні сервіси для журналістів. Одні організації будуть здійснювати моніторинг, інші надавати юридичний захист. Рішення в асоціації прийматимуться консенсусом - радою голів», - сказав голова НМПУ.

 

У подальшій  діяльності члени профспілки, а особливо комітет, має сконцентруватися на роботі в регіонах для збільшення лав. «Ми повинні реанімувати первинки, пояснювати доцільність повернення до профспілки, перш за все треба охопити міста мільйонники, обласні центри, але для цього потрібна активна робота кожного члена профспілки. Потрібен діалог», - зазначив голова.

 

Роман неодноразово повторював, що не дасть вбити профспілку. Для нього важливо, щоб профспілка розросталася знизу, а не згори, і ніхто не має використовувати її з політичною метою.

 

В обговоренні  звіту взяв участь Андрій Шевченко, Юрій Шеляженко та інші. «Для мене доповідь була цілком переконливою, дії протягом двох років виглядають адекватними і логічними. Окремо заслуговує формат прозорості, коли зрозуміло як рухається кожна копійка. Це дуже добре для довіри в організації, і тому заслуговує на підтримку і заохочення в майбутньому», - сказав пан Шевченко.

 

З іншого боку, на його думку, за 180 грн внесків на рік з людини неможливо зробити бойову, сильну і потужну організацію.

 

Юрій Шеляженко поцікавився, що було зроблено керівництвом НМПУ для налагодження стосунків з регіональними організаціями. Скрипін вкотре повторив, що НМПУ пропонує усім «оформити стосунки», але не бачить руху назустріч.

 

Після нетривалого обговорення доповіді голови, звіт було затверджено і відразу заслухано звіт ревізійної комісії, який був представлений Юрієм Шеляженком: «За звітний період (з 23 лютого 2008-го до 27 червня 2010 року) зібрано 42 721, 13 гривень членських внесків і 1 680 вступних внесків. 103 членів станом на 27 червня не мають заборгованості  із сплати членських внесків. З них 54 авансом сплатили до кінця 2010 року, а 8 - до кінця 2011-го. З 2009-го членські внески сплачуються в індивідуальному порядку, однак до того перераховувалися первинними організаціями. Крім того за звітний період надійшла благодійна допомога у сумі 19 тис. грн. (10 тис. від Сергія Штурхецького, 9 тис. - Романа Скрипіна)».

 

 

 

 

 

Щодо витрат, то кошти витрачалися на оплату праці виконавчого секретаря, послуги банку по обслуговування рахунку, виготовлення прес-карт, юридичні послуги тощо. «За останні півтора роки подолано негативну динаміку 2008 року, коли профспілка витрачала більше, ніж збирала», - йшлося у звіті, який також був прийнятий майже одноголосно. Було також ухвалено нове «Положення про ревізійну комісію».

 

Далі делегати приступили до процедури обрання  голови та двох його заступників, комітету, ради профспілки, членів та голови ревізійної комісії.

 

 

На голову НМПУ було висунуто трьох кандидатів: Романа Скрипіна, Сергія Штурхецького (м. Рівне) та Юрія Михайловича (м. Київ). Більшістю голосів головою Незалежної медіа-профспілки України було обрано Романа Скрипіна. Його першим заступником став  Сергій Штурхецький, заступником - Сергій Гузь (м. Дніпродзержинськ). Також сформовано комітет НМПУ, до якого увійшли Роман Скрипін, Сергій Штурхецький, Серій Гузь, Юрій Михайлович (м. Київ), Максим Абрамовський (м. Донецьк). Крім того обрано двох резервних членів комітету, ними стали Катерина Форманюк (м. Донецьк) та Андрій Лаврик (м. Київ).

 

До ревізійної комісії увійшли Микола Фельдман (м. Кременчук, голова), Георгій Олійник та Іван Чорнобай (м. Рівне). Обрання ради Незалежної медіа-профспілки України вирішено перенести на жовтень, так само як і прийняття програми її дій - наразі програму дій НМПУ було прийнято за основу, з тим щоби до жовтня її було доопрацьовано й доповнено.  

 

Члени з'їзду одноголосно ухвалили «Резолюцію щодо необхідності ухвалення нового Кодексу законів про працю України».  

 

З'їзд  легітимізував рішення комітету НМПУ про стягнення внесків за рік наперед на безготівковий  рахунок зі збільшенням внеску до 180 грн (розмір внеску 180 грн вирішено залишити незмінним до кінця цього року).  

 

Наприкінці  з'їзду Остап Кривдик зачитав присутнім відкритого листа від голови КНМП Юрія Луканова, в якому була висловлена низка претензій до НМПУ. Юрій Луканов пропонував назвати з'їзд нарадою з підготовки з'їзду, а через декілька місяців провести «повнокровний» з'їзд регіональних організацій. Він закидав НМПУ бездіяльність і те, що КНМП фактично виконувала за них роботу, захищаючи профспілчан в регіонах.  

 

Розглянувши питання порядку денного, Скрипін запропонував делегатам винести попередження члену й екс-голові ревізійної комісії НМПУ, редактору газети «Правдошукач» Юрію Шеляженку за дискримінацію Комісії з журналістської етики.

   

За словами  голови НМПУ Романа Скрипіна, всі, хто вступає до профспілкової організації, зобов'язуються дотримуватися Етичного кодексу українського журналіста. На його думку, Юрій Шеляженко своїми публічними виступами на адресу голови і членів Комісії з журналістської етики,  дискредитує не тільки цю Комісію, а й НМПУ.  

 

Юрій Шеляженко просив не ставити це питання на голосування і додав, що й надалі критикуватиме «самозванську Комісію з журналістської етики». Він вважає всі висновки Комісії звичайними оціночними судженнями.  

 

Все ж  делегати з'їзду вирішили, що дискредитація Комісії з журналістської етики та Незалежної медіа профспілки членами НМПУ є неприпустимою, тому винесли попередження Шеляженку.   

 

Під час  обговорення цього питання надійшло дві пропозиції: виключити Юрія Шеляженка з лав НМПУ (Микола Фельдман) та оголосити попередження (Роман Скрипін). Абсолютна більшість (двоє делегатів утрималися) підтримала другу пропозицію.

 

За словами  деяких делегатів, цей з'їзд на відміну від попереднього пройшов конструктивно, без зайвих балачок. Хоча Юрій Шеляженко, який є членом НМПУ та КНМП, і намагався неодноразово розпочати дискусію щодо взаємовідносин з Київською медіа-профспілкою. Але президія не давала йому до кінця висловити свою позицію. «Чому ми маємо обговорювати іншу організацію, яка не хоче конструктивного діалогу?» - сказав один з членів президії. 

 

З'їзд не завершив свою роботу. Делегати вирішили провести другу його частину в жовтні, де й приймуть план роботи на майбутнє, оберуть раду НМПУ, а можливо й переоберуть голову. 

 

 

Фото Владислава Савенка 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17431
Теги:
Читайте також
27.09.2010 10:50
Світлана Остапа
72 042
19.03.2010 06:00
Наталья Выговская
, для «Детектор медіа»
54 882
29.08.2009 09:50
Михайлина Скорик
, для «Детектор медіа»
28 378
27.08.2009 19:08
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
24 733
11.06.2009 15:41
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
14 023
18.05.2009 14:25
Вікторія Сюмар
, для «Детектор медіа»
37 452
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
А чего это Олейник так возбудился?
5048 дн. тому
Я фигею с "борцов за свободу слова", которые орут о том, что им зажимают рты, а когда цитируют их собственные глупые высказывания, встают на дыбы и затыкают рты другим журналистам. Жора, угомонись.
Георгій Олійник
5051 дн. тому
Пані Світлана! Звертаю Вашу увагу на те, що Ви допустили спотворення та викривлення сказаного мною. Прошу Вас зробити усе належне й можливе з огляду на п.12 Етичного кодекса українського журналіста. Також пропоную вивчити різницю між публічним і приватним для кращого усвідомлення змісту моїх висловлювань. Поверхове вивчення є беззмістовним. З повагою, Г.Олійник.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду