«Статус особи» як спосіб тиску на медіа

26 Листопада 2009
29331
26 Листопада 2009
12:33

«Статус особи» як спосіб тиску на медіа

29331
Нацкомісія з утвердження свободи слова рекомендує Президенту накласти вето на закон про визначення розміру морального відшкодування «статусом особи»
«Статус особи» як спосіб тиску на медіа

26 листопада Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України поширила заяву, у якій висловлює занепокоєння поточною ситуацією в українському  інформаційному просторі, а також звертає увагу на прийняття закону про внесення змін до Цивільного кодексу України, який пропонує визначати розмір морального відшкодування «статусом особи». Нацкомісія рекомендуватиме Президентові ветувати цей закон, оскільки ця норма може бути використана для тиску на ЗМІ і журналістів. «Детектор медіа» друкує заяву повністю.

 

Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі висловлює занепокоєння ситуацією, яка складається в українському інформаційному просторі і може спричинити згортання завоювань в галузі свободи преси. Становище загострюється  активною фазою виборчих президентських перегонів. Засобами політичної боротьби стають партійна «джинса», договірно-корумповані взаємини політиків та ЗМІ,  перешкоджання журналістській діяльності, безпідставне звільнення журналістів, впровадження редакційної цензури і нових форм темників, заборона на критику, економічна залежність, новітні обмеження журналістських прав.

 

Зокрема,  Національна комісія звертає увагу, що 17 листопада цього року прийнято Закон України «Про внесення змін до статті 23 Цивільного кодексу України щодо відшкодування моральної шкоди», який пропонує враховувати при визначенні розміру відшкодування моральної шкоди «статус особи», якій завдана така шкода. Автори закону вважають, що у випадку нанесення шкоди депутату або міністру, зокрема шляхом поширення недостовірної інформації, така особа повинна отримати більше відшкодування, ніж пересічна особа. Ця дискримінаційна норма може бути використана для тиску на засоби масової інформації та журналістів.

 

Національна комісія рекомендуватиме Президентові України застосувати право вето та повернути цей Закон до парламенту з пропозицією про його скасування в цілому, оскільки він грубо порушує міжнародні стандарти свободи слова, які передбачають, що політики та публічні посадові особи не повинні користуватися жодними перевагами щодо захисту їх честі та гідності порівняно з іншими  громадянами. Закон також порушує статтю 24 Конституції України, відповідно до якої громадяни є рівними перед законом.

 

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі також наголошує, що стан інформаційного простору країни,  ще раз доводить  гостру необхідність запровадження  незалежного суспільного мовлення і закликає Уряд, Верховну Раду, всіх кандидатів в президенти чітко задекларувати шляхи і терміни впровадження системи Суспільного мовлення в Україні.

 

Фото - www.newsproject.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29331
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду