Нацкомісія з утвердження свободи слова застерігає від маніпуляцій у медіа під час столичної виборчої кампанії

16 Квітня 2008
6448
16 Квітня 2008
18:33

Нацкомісія з утвердження свободи слова застерігає від маніпуляцій у медіа під час столичної виборчої кампанії

6448
Нацкомісія з утвердження свободи слова застерігає від маніпуляцій у медіа під час столичної виборчої кампанії
16 квітня у Секретаріаті Президента України відбулося засідання Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі. Як повідомляє прес-служба Президента, учасники зустрічі обговорили низку пріоритетних завдань розвитку національної інформаційної сфери.
 
Окрему увагу під час наради було приділено розгляду підготовленого законопроекту про Систему суспільного мовлення в Україні, який буде передано міжвідомчій робочій групі, створеній Указом Президента 21 лютого 2008 року. Члени Національної комісії висловили зауваження та доповнення до проекту Закону та визнали необхідним після остаточного доопрацювання документа провести громадські слухання з залученням широкого кола експертів і журналістських організацій.
 
Національна комісія висловила застереження щодо використання маніпуляційних медіатехнологій під час столичної виборчих перегонів і закликала мас-медіа та політичні сили дотримуватися європейських виборчих стандартів. Члени Національної комісії звернулися до Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення з проханням провести ґрунтовний моніторинг роботи ЗМІ та дотримання принципу рівності можливостей і реалізації прав громадян на правдиву інформацію.
 
Під час засідання було розглянуто ситуацію, що склалася в роботі журналістів комунальних ЗМІ, зокрема в Києві та наголошено на недопустимості втручання чиновників в редакційну політику мас-медіа.
 

Учасники наради також заслухали інформацію Голови національної комісії Тараса Петріва про підготовку «Білої книги» з питань свободи слова та розвитку інформаційної галузі України.

 

«Ми висловили застереження наперед, перед тим як порушення наберуть фантастичної сили. Ми звернулись до мас-медіа та політичних сил, щоб вони дотримувались хоч якихось європейських стандартів, бо я думаю, що це буде щось страшне на цих київських виборах. Виходячи з публікацій на ІМІ та «ТК» Вікторії Сюмар, ми вже  можемо констатувати, що напевно на цих виборах не буде дотримано принципу рівності можливостей кандидатів і громадяни не отримуватимуть правдиву інформацію», - наголосив голова Нацкомісії Тарас Петрів.
 
«На сьогодні справжні тиражі деяких газет в десятки разів перевищують задекларовані, - сказав він. – Є проблема  з випуском газет-одноденок невідомо якими організаціями та штабами. Поки це не можна поки довести, ми проводитимемо моніторинг».
 
За його словами, така ситуація зумовлює потребу внесення змін  до виборчого законодавства у медійній частині. Також Тарас Петрів висловив занепокоєння щодо посилення активності політтехнологій у ЗМІ: «99% інформації громадяни отримують з прес-релізів, які складаються із політтехнологічних меседжів. Це знов таки свідчить про те, що нам потрібне суспільне телебачення».
 
На наступному засіданні Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі розглядатиме ці питання вже за результатами моніторингу Нацради та громадських організацій.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6448
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду