Ярина Ключковська: «Державної комунікації з приводу падіння літака Іл-76 в Росії, по суті, не було»

Ярина Ключковська: «Державної комунікації з приводу падіння літака Іл-76 в Росії, по суті, не було»

24 Січня 2024
783
24 Січня 2024
22:32

Ярина Ключковська: «Державної комунікації з приводу падіння літака Іл-76 в Росії, по суті, не було»

783
Водночас Росія мала чітку стратегію, план дій та меседжі, які зараз поширюють західні медіа.
Ярина Ключковська: «Державної комунікації з приводу падіння літака Іл-76 в Росії, по суті, не було»
Ярина Ключковська: «Державної комунікації з приводу падіння літака Іл-76 в Росії, по суті, не було»

Сьогодні, 24 січня, близько 11 ранку в Бєлгородській області впав російський літак Іл-76. Про його падіння або збиття повідомили численні українські медіа. Росія заявила, що в літаку перебували українські військовополонені, яких начебто мали обміняти. ГУР МО згодом повідомило, що обмін мав статися, але в розвідці не мають достовірної інформації щодо тих, хто перебував у літаку. Міністерство оборони України, представник Офісу Президента, Генштаб ЗСУ зробили низку заяв, які не заперечили, але й не підтвердили ні сам факт перебування в літаку громадян України, ні причетність ЗСУ до збиття літака. Офіційні спікери лише повідомили, що розбираються в ситуації, закликали не поширювати неперевірену інформацію та сказали, що згодом повідомлять деталі.

«Детектор медіа» звернувся до експертки, фахівчині з комунікацій  Ярини Ключковської та попросив її оцінити реакцію державних органів на подію. Публікуємо її коментар.

Державної комунікації від України з приводу падіння літака Іл-76 в Росії, по суті, не було. Не було ні чіткого розуміння, що відбулося, ні скоординованих заяв. Тотальний хаос. І це, насправді, в якомусь сенсі типово для кризових ситуацій, тому що в державних органах, у тому числі на рівні національної безпеки, немає процесів кризової комунікації. Тому й зараз також немає розуміння, що держава хоче сказати. 

Можу лише припустити, що в даному випадку компетентні державні органи насправді не знали, що відбулося. Неможливо сформувати якісну позицію, не розуміючи, яке в неї підґрунтя.  Але завжди є можливість будувати комунікацію, навіть якщо всієї інформації немає, та для цього потрібні відповідні компетенції і процеси, яких у державі, наскільки мені відомо, не існує. 

З іншого боку, росіяни явно були готові комунікувати те, що сталося. І тому для мене це виглядає як спланована російська акція. В них є чітка позиція, чітка комунікація, яка розповсюджується і вже зараз формує картину в міжнародних медіа. Тому це непрямо, в моїх очах, підтверджує, що це спецоперація. Метою якої може бути що завгодно: зупинити всі наступні обміни полоненими; приховати наявні злочини, зокрема, загибель військовополонених у тюрмах від катувань;  або просто підірвати довіру до влади в Україні. Ми знаємо, що росіяни проводять багато інформаційно-психологічних спецоперацій, як вони їх називають, з метою розхитати українську державу, підірвати довіру до української влади в своїх інтересах. 

Підсумовуючи: цю комбінацію, розіграну на шаховій дошці, Росія виграла.  У всіх світових медіа безліч публікацій про падіння літака в  Бєлгороді. І немає публікацій про страшні обстріли Харкова, які були напередодні.

 На даний момент ми від комунікаційників влади не отримали чіткої відповіді на запитання: чи були військовополонені на тому рейсі, чи ні. В будь якому разі, як тільки буде розуміння ситуації, хотілося б від держави чесної та правдивої комунікації. Нагадаю, що Росія  не вперше комунікує про падіння літака на підконтрольній собі території. Пам'ятаємо падіння малайзійського літака рейсу МН-17 в 2014 році, коли теж Росія дуже довго не давала доступу до місця падіння і в результаті якийсь період навіть вигравала інформаційну битву. Зараз ситуація ще легша для них, тому що це їхня територія, їхній літак, і звичайно, стороннім особам, зокрема українським, буде дуже важко встановити, що насправді відбулося. 

Якщо українці діяли на підставі неправдивих розвідувальних даних, на підставі хибної інформації, це треба визнати — це питання відповідальності  держави перед своїми громадянами, в тому числі перед загиблими, перед їхніми родичами, якщо це дійсно відбулося. Перед усіма військовополоненими та тими, чиї рідні в полоні, — нагадаю, це тисячі і тисячі людей (лише офіційно в нас порядку 8 тисяч людей у полоні), і ще величезна кількість непідтверджених, тих, хто вважається зниклими безвісти, тобто йдеться про велику кількість людей. І хоч би що насправді відбулося, хотілося б, щоб держава, її уповноважені представники в комунікації пам'ятали, що перша їхня відповідальність — не перед своїми політичними цілями, а перед живими людьми. 

Фото: російські телеграм-канали

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
783
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду