ISW: Росія інформаційно використовує падіння Іл-76, щоб підірвати західну підтримку України

ISW: Росія інформаційно використовує падіння Іл-76, щоб підірвати західну підтримку України

25 Січня 2024
570
25 Січня 2024
12:51

ISW: Росія інформаційно використовує падіння Іл-76, щоб підірвати західну підтримку України

570
Аналітики ISW проаналізували заяви російських офіційних осіб, спрямовані на західну авдиторію та на внутрішнє невдоволення в Україні.
ISW: Росія інформаційно використовує падіння Іл-76, щоб підірвати західну підтримку України
ISW: Росія інформаційно використовує падіння Іл-76, щоб підірвати західну підтримку України

Російські актори інформаційного простору використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні. Про це йдеться в черговому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Військові аналітики наводять слова кількох російських публічних офіційних осіб щодо катастрофи літака.

Так, голова комітету з оборони Державної думи Росії Андрій Картаполов заявив, нібито Україна навмисно збила Іл-76, знаючи, що на борту перебували українські військовополонені, і закликав призупинити всі обміни військовополоненими на невизначений термін. 

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв звинуватив у причетності до катастрофи українську «внутрішньополітичну боротьбу». 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який наразі перебуває в Нью-Йорку на засіданні Ради безпеки ООН, закликав терміново скликати засідання Радбезу ООН, присвячене цій авіакатастрофі, та звинуватив Україну в тероризмі. 

Російські офіційні особи зробили також необґрунтовані заяви про те, що Україна нібито збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами, ймовірно, в спробі відмовити західних партнерів від надання Україні критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для оборони.

«Такі російські звинувачення, зокрема, мають на меті посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з іншими російськими інформаційними зусиллями, спрямованими на ослаблення України зсередини», — пишуть аналітики.

Інститут відзначає, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для Росії, так і для України, і риторичні згадки про військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію. 

Раніше командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук на тлі падіння військового літака Іл-76 у Росії заявив, що російська пропаганда спрямовувала потік фейків, щоб дискредитувати Україну в очах світової спільноти.

Нагадаємо, 24 січня в Бєлгородській області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. Міністерство оборони РФ заявило, що на борту нібито було 65 українських військовополонених, яких везли на обмін.

На офіційній фейсбук-сторінці Генштабу ЗСУ о 16:26 24 січня з’явилося повідомлення, в якому йшлося про російські військово-транспортні літаки, але не було сказано про збиття одного з них.

Міністерство оборони України, ГУР, а також радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк пообіцяли з’ясувати обставини падіння літака та надати інформацію пізніше

Головне управління розвідки МОУ заявило, що запланований на 24 січня обмін військовополоненими не відбувся. Україна зі свого боку виконала всі домовленості, тоді як Росія не повідомила українській стороні про кількість транспортних засобів, маршрути й форми доставки полонених, як неодноразово робилось у минулому. У ГУР припускають, що це може свідчити про навмисні дії Росії для створення загрози життю та безпеці полонених, дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави. 

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликав ЗМІ та громадян утриматися від поширення неперевіреної інформації до оприлюднення офіційних заяв.

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 24 січня заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації щодо падіння в Бєлгородській області РФ російського військово-транспортного літака Іл-76.

Він наголосив, що найважливіше — встановити всі чіткі факти «настільки, наскільки це можливо, враховуючи, що падіння літака сталося на російській території — поза нашим контролем. “Факти” — це головне слово зараз».

«Очевидно, що росіяни граються із життями українських полонених, із почуттями рідних та з емоціями нашого суспільства», — сказав президент. 

Фото: місце падіння Іл-76 / російські телеграм-канали

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
570
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду