Російські пропагандисти запустили скоординовану інформкампанію проти України щодо падіння літака Іл-76, — «Реальна газета»

Російські пропагандисти запустили скоординовану інформкампанію проти України щодо падіння літака Іл-76, — «Реальна газета»

24 Січня 2024
2100
24 Січня 2024
21:33

Російські пропагандисти запустили скоординовану інформкампанію проти України щодо падіння літака Іл-76, — «Реальна газета»

2100
Журналісти «Реальної газети» зауважили, що низка пропагандистських телеграм-каналів майже одночасно поширила потрібний для Кремля наратив. Натомість раніше у випадку затоплення російського корабля, падіння літака чи влучання по Кримському мосту пропагандисти витримували паузу, щоб отримати вказівки від керівництва.
Російські пропагандисти запустили скоординовану інформкампанію проти України щодо падіння літака Іл-76, — «Реальна газета»
Російські пропагандисти запустили скоординовану інформкампанію проти України щодо падіння літака Іл-76, — «Реальна газета»

Російські пропагандисти запустили інформаційну кампанію щодо падіння в Бєлгородській області транспортного літака Іл-76. Журналісти «Реальної газети» зауважили, що дії пропагандистів були скоординовані, а телеграм-канали майже одночасно поширили потрібний для Кремля наратив. 

«"Реальна Газета" давно спостерігає за реакцією російських ЗМІ та телеграм-каналів так званих "воєнкорів" на резонансні події у Росії. Як правило, коли стається затоплення російського корабля, падіння літака чи влучання по Кримському мосту, пропагандисти витримують паузу, щоб отримати вказівки від начальства. У випадку із Ілом-76 цього не сталося», — йдеться в матеріалі.

Про падіння літака в Бєлгородській області стало відомо об 11:00 за місцевим часом. Телеграм-канали опублікували відео, а також інформацію про те, що на борту нібито були українські військовополонені.

Володимир Соловйов, Ольга Скабєєва, «RT на русском», «Рідовка» та інші пропагандистські ресурси написали про це з посиланням на міністерство оборони РФ, яке на той час ще не опублікувало у своєму каналі подібної заяви. Різниця між повідомленнями зі схожим змістом становила менше п'яти хвилин.

Майже одразу очільник Держдуми В’ячеслав Володін з трибуни закликав з'ясувати, якими ракетами та з яких пускових установок збили Іл-76, а також заявив, що західні уряди нібито повинні «усвідомити свою відповідальність та зрозуміти, що допомагають нацистському режиму»

Деякі пропагандисти, як-от російські воєнкори Андрій Руденко та Євген Поддубний, на тлі заяв про збиття літака з військовополоненими почали поширювати кремлівський наратив про нібито ворожнечу між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Окрім цього, «Реальна газета» помітила, що в каналах інших росіян також з'являлися подробиці, які неможливо було дізнатися так швидко. Наприклад, пропагандист Єгор Холмогоров написав про маневр екіпажу Іл-76, який в останню мить відвернув літак від села Яблонове. За цим нібито спостерігали місцеві жителі.

Він також стверджував, що літак нібито збили за допомогою установки Patriot, що може завадити подальшій передачі зброї Україні. 

Телеграм-канали «Луганск 24» та «ЛуганскИнформЦентр Z», які зазвичай пишуть позитивні повідомлення про Путіна, підготовку до псевдовиборів, ремонти на ТОТ чи «відбудову» міст, цього разу також синхронно з кремлівськими пропагандистами повідомили про збиття літака. Раніше вони не висвітлювали ураження літаків чи кораблів РФ.

Ці ж канали також почали поширювати ще один ключовий для пропаганди наратив про те, що Україна начебто «збила малайзійський Боїнг».

Пропагандистка Маргарита Симоньян опублікувала світлини «Списку 65» та заявила, що це перелік військовополонених, які були на борту Іл-76. На російських ресурсах уже тиражують фотографії людей з цього списку з підписом «українці, яких Зеленський убив, атакувавши Іл-76». Частина імен у переліку — українці, яких обміняли ще 3 січня. 

Нагадаємо, 24 січня у Бєлгородській області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. Міністерство оборони РФ заявило, що на борту нібито було 65 українських військовополонених, яких везли на обмін.

На офіційній фейсбук-сторінці Генштабу ЗСУ о 16:26 24 січня з’явилося повідомлення, в якому йшлося про російські військово-транспортні літаки, але не було сказано про збиття одного з них.

Міністерство оборони України, ГУР, а також радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк пообіцяли з’ясувати обставини падіння літака та надати інформацію пізніше

Головне управління розвідки МОУ заявило, що запланований на 24 січня обмін військовополоненими не відбувся. Україна зі свого боку виконала всі домовленості, тоді як Росія не повідомила українській стороні про кількість транспортних засобів, маршрути й форми доставки полонених, як неодноразово робилось у минулому.

У ГУР припускають, що це може свідчити про навмисні дії Росії для створення загрози життю та безпеці полонених, дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави. 

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликав ЗМІ та громадян утриматися від поширення неперевіреної інформації до оприлюднення офіційних заяв.

Скриншоти: «Реальна газета»

Головна ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2100
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду