detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
14.09.2023 09:43
Батьки Евана Гершковича, ув’язненого в Росії, закликали ООН добиватися його звільнення
Батьки Евана Гершковича, ув’язненого в Росії, закликали ООН добиватися його звільнення
Батьки Евана скерували петицію до ООН, в якій закликають організацію публічно заявити, що Еван Гершкович був затриманий свавільно, і вимагати його негайного звільнення.

Батьки та адвокати американського журналіста Евана Гершковича, якого утримують у Росії, скерували петицію Робочій групі ООН із довільних затримань з проханням про громадське засудження арешту сина та вимогою його негайного звільнення.

Про це оголосила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Ґрінфілд, повідомляє «Голос Америки». Напередодні вона вийшла до журналістів у штаб-квартирі ООН у супроводі батьків журналіста — Михайла та Елли — та його молодшої сестри Даніель.

«Батьки Евана представили в ООН петицію, яка закликає цю організацію публічно заявити, що Еван Гершкович був затриманий свавільно, і вимагати його негайного звільнення.

Ми закликаємо всі країни-члени ООН приєднатися до цієї вимоги звільнити Евана і всіх тих, хто зазнав незаконних затримань», — сказала Томас-Ґрінфілд.

Батьки і сестра Евана розповіли, як вони тривожаться за його долю і як чекають на звільнення сина і брата. Мати журналіста зазначила, що Еван у в'язниці не втрачає духу та почуття гумору — це видно з його листів. У листах матері він жартівливо пише, що харчування у в’язниці в Лефортово нагадує йому материні кулінарні досягнення.

Батьки Евана — російськомовні євреї родом з Одеси та Санкт-Петербурга, які виїхали з Радянського Союзу до США у 1970-х роках. Сам Еван народився вже у Штатах і є громадянином США.

Нагадаємо, Евана Гершковича затримали в російському Єкатеринбурзі 30 березня 2023 року. ФСБ РФ заявила, що він нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича у справі про «шпигунство», а 7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули йому звинувачення у шпигунстві. Сам журналіст оскаржив свій арешт

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагала негайно звільнити Гершковича. 

11 квітня Державний департамент США визнав журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим». 

У червні Московський міськсуд відхилив апеляцію щодо запобіжного заходу для Гершковича та залишив його в СІЗО до кінця серпня.

3 липня посолка США в Росії Лінн Трейсі отримала консульський доступ та зустрілася з Гершковичем. Раніше вона відвідувала журналіста в СІЗО «Лефортово» 17 квітня.

Крім цього, на початку липня The Washington Post повідомило, що представники влади США й Росії попередньо обговорили потенційний обмін Гершковича, а також інших в’язнів Кремля.

Невдовзі після цього радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що не має чіткої відповіді щодо того, як повернути затриманого Росією репортера Евана Гершковича до Сполучених Штатів.

Фото: Sefa Karacan / Getty Images 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY