Міноборони розробило поради для журналістів, які намагаються евакуюватися з окупованих територій

Міноборони розробило поради для журналістів, які намагаються евакуюватися з окупованих територій

17 Березня 2022
1481
17 Березня 2022
12:05

Міноборони розробило поради для журналістів, які намагаються евакуюватися з окупованих територій

1481
Оборонне відомство також опублікувало рекомендації для українських військових щодо поведінки з журналістами.
Міноборони розробило поради для журналістів, які намагаються евакуюватися з окупованих територій
Міноборони розробило поради для журналістів, які намагаються евакуюватися з окупованих територій

Міністерство оборони України 17 березня оприлюднило рекомендації для українських та іноземних журналістів, які опинилися на тимчасово окупованих російськими військовими територіях і намагаються евакуюватися.

Порядок дій для представників ЗМІ:

  • за можливості знайти найближчий підрозділ українських сил оборони;
  • з піднятими руками голосно повідомити, що ви — преса;
  • якщо не говорите українською, повідомте про це;
  • уважно слухати команди, які будуть надходити від українських захисників;
  • не робити різких рухів, не лізти в кишені за посвідченням преси — зберігати спокій;
  • дочекатися команди українських військових і виконувати їх. За проханням українського військового показати документи, які підтверджують вашу особу, приналежність до ЗМІ, акредитацію Збройних сил України.

У Міноборони наголосили, що журналісти мають виконувати дії тільки по команді українських військових.

«Лінія фронту може змінюватись дуже швидко. Іноді на тимчасово зайнятих окупантами територіях можуть опинитись представники засобів масової інформації як закордонних, які працюють в Україні абсолютно законно і мають усі необхідні підтверджуючі дозволи та акредитації, так і українських ЗМІ», — кажуть у відомстві.

Крім того, Міністерство оборони опублікувало й рекомендації для українських військових:

  • якщо помітили, що на тимчасово зайнятій окупантами території є цивільні особи в засобах захисту із наліпкою «Press», надайте можливість таким людям евакуюватись в безпечну зону та представити документи;
  • побачивши цивільну особу в засобах захисту з наліпкою «Press», жестом дати знати, що ви його побачили і почули;
  • вигукнути в сторону представників іноземних ЗМІ «Фолов май команд» та «Слов», що означає «Виконуй мої команди» та «Повільно».
  • у безпечному місці перевірити документи: акредитацію від ЗСУ (у електронному вигляді); посвідчення представника ЗМІ; посвідчення особи. Дійсність акредитації можна перевірити через пресофіцера підрозділу.

Оборонне відомство попередило військових, що закордонні журналісти можуть не володіти інформацією і можуть випадково потрапити у несприятливі обставини.

These tips are in English here.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що майже 2000 іноземних журналістів висвітлюють в Україні війну з Росією. Напередодні масштабного вторгнення Росії Міноборони акредитувало майже тисячу іноземних журналістів для роботи в районі проведення ООС. За комунікацію із закордонними ЗМІ та міжнародними партнерами в Міноборони України відповідає український дипломат та політичний діяч Маркіян Лубківський, якого 8 березня призначили радником міністра оборони України на громадських засадах. Також в Україні запустили «Медіа Центр Україна», щоб допомогти іноземним медіа та журналістам висвітлювати російську агресію та війну проти українського народу.

Фото: unsplash, Міноборони

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1481
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду