Журналістка hromadske поїхала в окупований Енергодар, щоб розповісти про ситуацію в місті

Журналістка hromadske поїхала в окупований Енергодар, щоб розповісти про ситуацію в місті

12 Березня 2022
2614
12 Березня 2022
12:30

Журналістка hromadske поїхала в окупований Енергодар, щоб розповісти про ситуацію в місті

2614
«Проїзд тільки в один кінець. Назад ми не пропускаємо», — попереджали Вікторію Рощину російські військові. Однак вона не звернула з дороги.
Журналістка hromadske поїхала в окупований Енергодар, щоб розповісти про ситуацію в місті
Журналістка hromadske поїхала в окупований Енергодар, щоб розповісти про ситуацію в місті

На сайті hromadske опубліковано репортаж з окупованого Енергодара Запорізької області. 

Журналістка Вікторія Рощина спеціально поїхала туди, щоб розповісти про те, що відбувається у місті, де потужна атомна станція перебуває під контролем російських військ. 

У матеріалі під назвою «Місто світла. Репортаж з окупованого Енергодара» йдеться про ставлення до ситуації з боку місцевої влади та мешканців міста. Також Вікторія Рощина поспілкувалася з військовими окупаційних сил, зокрема, із кадирівцями. 

Ситуацію на атомній станції місцевий мешканець і працівник АЕС Олексій Мельничук називає «напруженою». «Там базуються окупаційні війська. Дуже сильно постраждала тренувальна база. Робота по змінах стабілізувалася, люди виконують свою роботу — дають електроенергію державі. Найскладніше на прохідній. Усі звикли, що було все спокійно, нас Нацгвардія пропускала. А ця окупація в будь-якому разі тисне на людей», — розповів Олексій  Мельничук.

На будівлі міської ради Енергодара досі є український прапор, а настрій у місцевої влади бойовий, пише журналістка.

Після тривалих переговорів із росіянами евакуювати вдалося близько тисячі мешканців Енергодара.

При цьому місто перебуває на межі гуманітарної катастрофи, адже тут немає поставок їжі чи ліків, а ситуація з пальним є критичною.

За підрахунками місцевої влади, в Енергодарі наразі зо пів тисячі військових РФ, і з них частка — представники Чечні. 

Кадирівці, пише Вікторія Рощина, приходять до міськради на переговори. Її вони намагалися переконати, що російські військові нібито мають добрі наміри: «Чому ви негативно до нас налаштовані? Ми ж нікого не образили. За Енергодар ми втратили чотири людини, але жодну не вбили», — сказав окупант. На питання про те, навіщо прийшов до нашої країни, відповів журналістці: «Наказ».

Як ідеться в репортажі hromadske, нещодавно росіяни привозили на АЕС свого журналіста, і той зробив матеріал про те, як українці нібито ховали зброю на території станції. «Усі працівники спілкуватися відмовилися, тому записали інтерв'ю зі своїми ж», — розповіли Вікторії Рощиній у місцевій раді.

Вікторія Рощина в журналістиці з 16 років. Спеціалізується на темах криміналу та судового процесу. Працювала журналісткою та ведучою на «Українському радіо», «UA: Першому», писала для «Крим. Реалії».

Фото: сайт hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2614
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду