В окупованому Херсоні переслідують журналістів і активістів — «Радіо Свобода»

В окупованому Херсоні переслідують журналістів і активістів — «Радіо Свобода»

13 Березня 2022
1618
13 Березня 2022
09:57

В окупованому Херсоні переслідують журналістів і активістів — «Радіо Свобода»

1618
Арештованих кидають до СІЗО.
В окупованому Херсоні переслідують журналістів і активістів — «Радіо Свобода»
В окупованому Херсоні переслідують журналістів і активістів — «Радіо Свобода»

В окупованому Херсоні силовики РФ переслідують та затримують українських активістів, журналістів та усіх, хто не приховує проукраїнську позицію. Про це «Радіо Свобода» розповів херсонський журналіст Костянтин Риженко.

За його словами, росіяни мають списки активістів, які виступають проти війни та окупації чи просто висловлювали свою проукраїнську позицію.

Також розшукують тих, хто фотографує переміщення російської техніки та передає інформацію українським силовикам.

«Останні кілька днів, як у місто завезли СОБР і Росгвардію, представники Росгвардії почали ходити по домівках і вибивати двері активістам, колишнім співробітникам СБУ, колишнім військовим. Погрожують журналістам. Є інформація, що одного журналіста забрали, але це неперевірена інформація. Мені кілька разів передавали інформацію, що конкретно мене шукають, розпитують. Чомусь із фотороботом. Вони заходили у під‘їзди на конкретні поверхи, вибивали конкретні двері і перевертали певні квартири», – розповів Костянтин Риженко.

За його словами, росіяни перевіряють телефони і з'ясовують, чи передавала людина інформацію про пересування російської техніки у чат-бот СБУ.

За словами Риженка, арешованих кидають до СІЗО, яке створили у приміщенні міського витверезника.

«Дуже багато затримань було у Новій Каховці. Мені місцеві активісти кажуть, що там настільки багато затримань, що вже не вистачає місць у камерах і людей просто зганяють в гаражі місцевого відділку МВС і там тримають їх. У них є певні списки і по них почали працювати. А потім ще вираховують тих, хто попутно став активним у процесі війни», – каже журналіст.

Нагадаємо, вечері 12 березня в Каховці зник журналіст місцевої газети «Новий день» Олег Батурин. За словами його дружини, приблизно о 16:00 йому зателефонував знайомий і запропонував зустрітися біля автостанції неподалік будинку журналіста. Приблизно о 16:30 він пішов на зустріч, залишивши вдома телефон та документи. «Обіцяв повернутися через 20 хвилин, але не повернувся», — розповіла вона.

На Херсонщині готують референдум щодо створення ХНР. Депутати облради виступають проти.

Штурм Херсона російські війська розпочали 1 березня. Вони захопили телевежу та окупували місто. 

Фото одного з мітингів у Херсоні, що пройшов 23 лютого, — «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1618
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду