Міноборони закликало громадян не публікувати координати влучання російських ракет

Міноборони закликало громадян не публікувати координати влучання російських ракет

14 Березня 2022
3644
14 Березня 2022
16:49

Міноборони закликало громадян не публікувати координати влучання російських ракет

3644
Громадян просять не публікувати інформацію про влучання російських ракет чи снарядів, щоб не допомагати противнику у коригуванні вогню.
Міноборони закликало громадян не публікувати координати влучання російських ракет
Міноборони закликало громадян не публікувати координати влучання російських ракет

Офіцер Центру оперативного інформування Міністерства оборони України Леонід Матюхін закликав громадян самостійно не публікувати інформацію про влучання російських ракет чи снарядів, щоб не допомагати противнику у коригуванні вогню.  

«Велике прохання: після обстрілів, після ударів, особливо, якщо це об’єкти військової інфраструктури, заводи, фабрики, не потрібно одразу в онлайні показувати, куди влучили, куди не влучили, тому що це конкретне коригування вогню противника», – зазначив Матюхін.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.
Приклад:
  • Не треба говорити чи писати: ракета влучила у школу #7. Доцільніше заявити: ракета влучила у такому-то населеному пункті в житловий квартал;
  • Не варто говорити: ракетою цілились у вокзал, але потрапили у лікарню, яка знаходиться недалеко.
  • Не треба говорити: ракета влучила у склад поряд з аеродромом. Бо прилетить друга, третя і вже точно влучить в аеродром.
Чому це важливо?
  • Тому що 80% розвідінформації відпрацьовується з відкритих джерел. І такі повідомлення дозволяють ворогу корегувати вогонь по ваших же населених пунктах;
  • Якщо ви повідомляєте, що цілили в один об‘єкт, але не влучили, то ворог може зробити це вдруге, аби таки влучити.
Нижче перелік інформації, розголошення якої може призвести до обізнаності противника про дії наших військ та негативно вплинути на хід ведення операцій:
  • Найменування військових частин (підрозділів) та інших військових об’єктів в районах виконання бойових (спеціальних) завдань, географічні координати місць їхнього розташування;
  • Чисельність особового складу військових частин (підрозділів);
  • Кількість озброєння та бойової техніки, матеріально-технічних засобів, їхній стан та місця зберігання;
  • Описи, зображення та умовні позначки, які ідентифікують або можуть ідентифікувати об’єкти;
  • Інформація щодо операцій (бойових дій), які проводяться або плануються;
  • Інформація щодо системи охорони та оборони військових об’єктів та засобів захисту особового складу, озброєння та військової техніки, які використовуються (крім тих, які видимі або очевидно виражені);
  • Порядок залучення сил та засобів до виконання бойових (спеціальних) завдань;
  • Інформація про збір розвідувальних даних (способи, методи, сили та засоби, що залучаються);
  • Інформація про переміщення та розгортання своїх військ (найменування, кількість, місця, райони, маршрути руху);
  • Інформація про військові частини (підрозділи), методику або тактику їхніх дій, детальна;
  • Інформація про проведення унікальних операцій із зазначенням прийомів та способів, що використовувались;
  • Інформація про ефективність сил і засобів РЕБ противника;
  • Інформація про відкладені або скасовані операції;
  • Інформація про зниклий або збитий літак або зникле судно та пошуково-рятувальні операції, які плануються або проводяться;
  • Інформація про планування та проведення заходів забезпечення безпеки застосування військ (дезінформація, імітація, демонстративні дії, маскування, протидія технічним розвідкам та захист інформації);
  • Фото- і відеозйомок та іншої наочної інформації з представниками незаконних збройних формувань.

14 березня ППО знищила в небі над Києвом російську ракету, її уламки впали на житловий будинок в одному з районів міста. Радник голови МВС Антон Геращенко після атаки російських окупантів повідомив, що протиповітряні сили збили над столицею ракету, та назвав район, у якому впали її уламки.

Речниця управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Києві Світлана Водолага розкритикувала Геращенка, закликавши радника не давати противнику точні координати.

«Шановні друзі, це Київ, знову обстріл, знову п’ятиповерхівка, знову є загиблі, але зараз моє звернення до Антона Геращенка, який позиціонується як помічник або радник міністра МВС. Ви третій раз сьогодні здаєте російським окупантам точки, які вони недообстрілювали, третій раз називаєте точну адресу, куди потрапляють ворожі снаряди. Досить! Досить давати недостовірну інформацію й бути першим, не перевіривши її. Давати точні координати, де вороги обстрілюють наші житлові квартали. Досить!» – сказала Світлана Водолага.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Фото: ДСНС України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3644
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду