Маляр: Не варто обговорювати військові операції як футбол – коли всі «знають», як треба забивати

Маляр: Не варто обговорювати військові операції як футбол – коли всі «знають», як треба забивати

12 Квітня 2022
1402
12 Квітня 2022
15:53

Маляр: Не варто обговорювати військові операції як футбол – коли всі «знають», як треба забивати

1402
«Військові не можуть і не повинні під час війни пояснювати, чому було прийнято те чи інше рішення – щодо дороги, мосту, літака, населеного пункту тощо», – наголосила заступниця міністра оборони.
Маляр: Не варто обговорювати військові операції як футбол – коли всі «знають», як треба забивати
Маляр: Не варто обговорювати військові операції як футбол – коли всі «знають», як треба забивати

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала не перетворювати обговорення військових операцій на коментування футболу, де всі думають, що знають, як спортсмену треба було забивати гол. Зокрема, вона нагадала, що велику кількість інформації неможливо розголошувати під час війни, тому не весь перебіг подій командування може коментувати.

«Кожен, напевне, може уявляти себе великим стратегом, спостерігаючи за ходом подій через екран смартфона. І все ж. Ми не на шоу "останній герой", де публіка голосує кому йти, а кому залишатись. Військові не анонсують задуми, операції і точний час їх початку.

Давайте виходити з того, що є глобальний оборонний задум і велика військова операція. Повною і системною інформацією про це володіє лише найвище  військово-політичне керівництво. Більша частина цієї інформації з грифом "секретно". На всіх інших рівнях інформація і відповідно уявлення про ситуацію – обмежені», – зазначила заступниця міністра оборони.

Ганна Маляр також нагадала, що рішення по конкретних регіонах, населених пунктах чи по конкретній операції приймаються з урахуванням: оборонного задуму в цілому; всіх наявних спроможностей; розрахунку дій ворога; з врахуванням загроз та перспектив.

«Висмикувати з загального задуму та глобальної оперативної картини фрагмент і починати його аналізувати немає сенсу. Це лише деталь, яка не дає уяви про всю картину.

Крім того, варто розуміти, що військові не можуть розкривати публічно під час війни інформацію про те, яку допомогу вони надавали тому чи іншому підрозділу, що опинився у складній ситуації. Адже ворог одразу зрозуміє, що є канали надання допомоги.

Військові не можуть розкривати під час війни свої плани. Військові не можуть і не повинні під час війни пояснювати, чому було прийнято те чи інше рішення – щодо дороги, мосту, літака, населеного пункту тощо. Річ у тім, що пояснення рішення – це пояснення детелей загального плану, в рамках якого прийнято це рішення», – додала вона.

Раніше Генштаб пояснив правила обережності з поширенням інформації.

Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Ілюстрація: Міноборони України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1402
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду