Єсипенко попросив Байдена вплинути на Росію для звільнення політв'язнів

Єсипенко попросив Байдена вплинути на Росію для звільнення політв'язнів

22 Жовтня 2021
1400

Єсипенко попросив Байдена вплинути на Росію для звільнення політв'язнів

1400
«Впевнений, що Сполучені Штати ніколи не покинуть Україну в її боротьбі за свободу», – написав у листі журналіст.
Єсипенко попросив Байдена вплинути на Росію для звільнення політв'язнів
Єсипенко попросив Байдена вплинути на Росію для звільнення політв'язнів

Журналіст-фрілансер «Радіо Свобода» Владислав Єсипенко, якого незаконно утримують у СІЗО в окупованому Криму, написав листа до президента США Джо Байдена та членів Конгресу. Як повідомляє «Укрінформ», дружина Єсипенка привезла це звернення до Вашингтона та оприлюднила на конференції в Посольстві України.

У листі журналіст описує життя політв'язнів у неволі та тортури, через які йому довелось пройти. Він закликав Байдена надіслати президенту РФ «чіткий сигнал» про підтримку України для повернення всіх політв’язнів додому.

Повний текст листа українською:

«Шановний пане Президенте Байден, члени Конгресу США, наші друзі, американський народе!

Я звертаюся до вас як до ключових союзників у наших зусиллях протистояти російській агресії та зберегти територіальну цілісність і суверенітет України.

Мене звуть Владислав Єсипенко, я журналіст української служби «Радіо Свобода». П’ять останніх років, ризикуючи своїм життям і здоров'ям, я працював в окупованому Криму й висвітлював соціальну й екологічну тематику на півострові.

10 березня 2021 року, під час мого службового відрядження, мене затримало ФСБ Росії. Точніше, не затримало, а викрало. Мене витягли з машини, кинули в підвал і два дні катували електричним струмом, під’єднавши дроти до голови, погрожували вбивством, змушували свідчити проти себе й відмовлятися від незалежних адвокатів.

Смерть зазирала мені в очі. Під дією електричного струму мозок плавився, а серце вистрибувало з грудей. Я вирішив, що це були мої останні хвилини, і думав про свою сім’ю та маленьку доньку, вважаючи, що вже ніколи їх не побачу. Я ледве пережив тортури, і вже свій сьомий місяць знаходжуся в СІЗО Сімферополя.

Галина Довгопола, Костянтин Ширінг, Валентин Вигівський, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов та інші – нас тут більше сотні: українців, кримських татар, росіян. Всі ми були незаконно затримані та кинуті за ґрати в певний час. ФСБ нас призначило шпигунами, терористами й перевізниками зброї. Тепер ми чекаємо вироку суду. Багатьох із нас катували, погрожували фізичним знищенням, шантажували рідними й близькими, аби ми тільки зізналися в тому, що ми ніколи не робили... і зрадили нашу країну.

Ми опираємося, як можемо, спростовуємо сказане нами під тортурами, доносимо свою правду на судах і пишемо листи на волю, щоби ви знали: ми не здамося.

Та часом буває дуже важко. Дуже. Немає більшої наруги, коли людину принижують до стану безсловесної, безправної тварини. Немає більшого пекла, ніж день у день, місяць у місяць – і так уже пів року сидіти в чотирьох стінах, виходити за командою з камери, щоби отримати ковток свіжого повітря, і заходити до камери знову, не в силах щось змінити.

Ми намагаємося скоріше заснути, бо тільки у снах ми можемо повернутися додому, обійняти рідних і близьких, взяти на руки свою дитинку. А коли розплющуємо вранці очі і знову – як обухом по голові – розуміємо, що ми в неволі, і єдине, що залишається – це вірити.

Таке безсилля гірше божевілля, і лише одне нас надихає – ваше глибоке розуміння України та заявлений вами намір об’єднати демократичний світ проти агресії Росії та докласти зусиль до визволення політв’язнів Кремля.

Я закликаю вас надіслати президенту Росію Путіну чіткий сигнал про рішучість Америки у підтримці України, яка неодноразово вимагала від країни-агресора покласти край порушенням прав людини в Криму та повернути всіх політв’язнів додому.

Впевнений, що Сполучені Штати ніколи не покинуть Україну в її боротьбі за свободу.

Свободу політв'язням Кремля!

З повагою, Владислав Єсипенко»

Нагадаємо, окупаційна влада Криму затримала фрилансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрилансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України».

У ФСБ також заявили, що виявили в автомобілі Єсипенка гранату. Обвинувачення, які йому зрештою висунули, стосуються тільки зброї і не пов'язані з нібито збором інформації на користь спецслужб України.

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах із неволі.

6 липня 2021 року окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

15 липня Єсипенку висунули обвинувачення за двома статтями КК РФ, за якими максимальний термін покарання – 18 років позбавлення волі.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1400
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду