США закликали Росію звільнити фрілансера «Радіо Свобода»

США закликали Росію звільнити фрілансера «Радіо Свобода»

23 Липня 2021
1412

США закликали Росію звільнити фрілансера «Радіо Свобода»

1412
Місія США також закликала РФ відпустити інших політв'язнів і припинити репресії щодо кримчан.
США закликали Росію звільнити фрілансера «Радіо Свобода»
США закликали Росію звільнити фрілансера «Радіо Свобода»

США 22 липня закликали Росію звільнити фрілансера «Крим.Реалії» (проєкт «Радіо Свобода») Владислава Єсипенка, заарештованого в окупованому Криму. Про це повідомило «Крим.Реалії».

На засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні місія США також закликала РФ відпустити інших політв'язнів і припинити репресії щодо кримчан.

«Надходять повідомлення про те, що населення окупованого Криму зазнає утисків і залякувань за допомогою довільних арештів, незаконних обшуків будинків і підприємств, сфабрикованих обвинувачень в екстремізмі й примусу до визнання під тортурами та інших жорстоких зловживань. Нас, як і раніше, турбує справа журналіста Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода – Владислава Єсипенка, якому висунуті обвинувачення, що можуть призвести до позбавлення волі на строк до 18 років за сфабрикованими звинуваченнями у зв'язку з його журналістською діяльністю. Ми наполегливо закликаємо Росію припинити репресії щодо кримчан і звільнити цих політичних в'язнів», – сказала представниця США Кортні Острієн.

Нагадаємо, Владислав Єсипенко знімав для проєкту «Крим.Реалії» синхрони на соціальні теми та робив опитування громадської думки кримчан. 10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. Пізніше йому висунули нове обвинувачення: за ст. 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) КК РФ. 

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

У березні 2021 року до заарештованого в окупованому Криму Владислава Єсипенка допустили журналістів російського державного телеканалу «Крим 24». Зокрема, з ним спілкувався генпродюсер телеканалу Олег Крючков. На відео, опублікованому на сайті «Крим 24», Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту «Крим.Реалії», і сказав, що нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам. Дружина Владислава Єсипенка Катерина вважає це інтерв’ю з її чоловіком «свідченням побоїв, тортур і знущань». Вона каже, що з моменту затримання до Єсипенка так і не допустили незалежних адвокатів. Президент «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай вимагає негайно звільнити Єсипенка з-під варти.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 9 квітня адвокат Олексій Ладін розповів, що працівники ФСБ Росії в Криму погрожували розправою Єсипенку після «суду».

Пізніше видання «Крим.Реалії» опублікувало лист Єсипенка, в якому він стверджує, що співробітники ФСБ катували його струмом, «біль був такий сильний, що очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав». Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе. Захисник також повідомив, що 12 квітня працівник ФСБ Росії погрожував вбивством Єсипенку, якщо він відмовиться від «свідчень», що дав під тортурами. Ладін розповів, що в перші дні після затримання Єсипенка працівники ФСБ Росії незаконно відібрали в нього слину для проведення біологічної експертизи

5 травня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив на два місяці (до 11 липня) арешт Єсипенка. 6 липня окупанти продовжили арешт Єсипенка ще на шість місяців, до 18 грудня.

15 липня 2021 року в підконтрольному РФ Сімферопольському районному суді оголосили обвинувальний висновок у справі Владислава Єсипенка. Максимальний термін покарання, який загрожує Єсипенку – 18 років позбавлення волі. 

Фото: Кримська солідарність/Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1412
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду