Коаліція за свободу ЗМІ закликала Росію негайно звільнити Владислава Єсипенка

Коаліція за свободу ЗМІ закликала Росію негайно звільнити Владислава Єсипенка

26 Серпня 2021
1475

Коаліція за свободу ЗМІ закликала Росію негайно звільнити Владислава Єсипенка

1475
Коаліція за свободу ЗМІ стурбована погіршенням ситуації зі свободою медіа в окупованому Криму та продовженням утисків окупаційної влади.
Коаліція за свободу ЗМІ закликала Росію негайно звільнити Владислава Єсипенка
Коаліція за свободу ЗМІ закликала Росію негайно звільнити Владислава Єсипенка

Коаліція за свободу засобів масової інформації закликала Росію звільнити журналіста-фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка та всіх журналістів, яких було незаконно затримано окупаційною владою Криму.

«Ми стурбовані повідомленнями про жорстоке поводження та катування проти пана Єсипенка у ході його затримання. Також, дев’ятьох громадянських журналістів - кримських татар (Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Арифмеметова, Рустема Шейхалієва, Амета Сулейманова) продовжують утримувати в СІЗО та в’язницях на території Росії та окупованого Криму», цитує заяву Радіо Свобода.

Також у заяві висловлена глибока стурбованість погіршенням ситуації зі свободою медіа в окупованому Криму та продовженням утисків, насильства та переслідування журналістів з боку РФ.

Коаліція за свободу ЗМІ висловила стурбованість діями Росії, спрямованими на «придушення незалежних ЗМІ на півострові шляхом постійних утисків і залякувань, які фактично загнали незалежні ЗМІ у підпілля чи змусили взагалі залишити півострів».

«Разом з міжнародним співтовариством ми продовжимо висвітлювати дії Російської Федерації щодо обмеження свободи ЗМІ в Криму. Ми також звертаємо увагу на постійні та систематичні обмеження свободи вираження поглядів та думок, включаючи свободу шукати, отримувати та поширювати інформацію, з якими стикаються жителі Криму. Це є одним із питань, яке має на меті вирішувати Кримська платформа», – додали в заяві.

Коаліція за свободу ЗМІ створена у 2019 році на Глобальній конференції за свободу ЗМІ як партнерство країн, які працюють разом, щоб відстоювати свободу та безпеку медіа-журналістів та притягувати до відповідальності тих, хто заважає журналістам в їх роботі.

Владислав Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

6 квітня 2021 року Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував Крим.Реалії.

6 липня окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

15 липня Єсипенку висунули обвинувачення за двома статтями КК РФ, за якими максимальний термін покарання – 18 років позбавлення волі.

У соцмережах проходить акція #JournalismIsNotaCrime на підтримку Владислава Єсипенка.

Фото: Кримська Солідарність/Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1475
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду