detector.media
22.10.2021 10:10
Єсипенко попросив Байдена вплинути на Росію для звільнення політв'язнів
Єсипенко попросив Байдена вплинути на Росію для звільнення політв'язнів
«Впевнений, що Сполучені Штати ніколи не покинуть Україну в її боротьбі за свободу», – написав у листі журналіст.

Журналіст-фрілансер «Радіо Свобода» Владислав Єсипенко, якого незаконно утримують у СІЗО в окупованому Криму, написав листа до президента США Джо Байдена та членів Конгресу. Як повідомляє «Укрінформ», дружина Єсипенка привезла це звернення до Вашингтона та оприлюднила на конференції в Посольстві України.

У листі журналіст описує життя політв'язнів у неволі та тортури, через які йому довелось пройти. Він закликав Байдена надіслати президенту РФ «чіткий сигнал» про підтримку України для повернення всіх політв’язнів додому.

Повний текст листа українською:

«Шановний пане Президенте Байден, члени Конгресу США, наші друзі, американський народе!

Я звертаюся до вас як до ключових союзників у наших зусиллях протистояти російській агресії та зберегти територіальну цілісність і суверенітет України.

Мене звуть Владислав Єсипенко, я журналіст української служби «Радіо Свобода». П’ять останніх років, ризикуючи своїм життям і здоров'ям, я працював в окупованому Криму й висвітлював соціальну й екологічну тематику на півострові.

10 березня 2021 року, під час мого службового відрядження, мене затримало ФСБ Росії. Точніше, не затримало, а викрало. Мене витягли з машини, кинули в підвал і два дні катували електричним струмом, під’єднавши дроти до голови, погрожували вбивством, змушували свідчити проти себе й відмовлятися від незалежних адвокатів.

Смерть зазирала мені в очі. Під дією електричного струму мозок плавився, а серце вистрибувало з грудей. Я вирішив, що це були мої останні хвилини, і думав про свою сім’ю та маленьку доньку, вважаючи, що вже ніколи їх не побачу. Я ледве пережив тортури, і вже свій сьомий місяць знаходжуся в СІЗО Сімферополя.

Галина Довгопола, Костянтин Ширінг, Валентин Вигівський, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов та інші – нас тут більше сотні: українців, кримських татар, росіян. Всі ми були незаконно затримані та кинуті за ґрати в певний час. ФСБ нас призначило шпигунами, терористами й перевізниками зброї. Тепер ми чекаємо вироку суду. Багатьох із нас катували, погрожували фізичним знищенням, шантажували рідними й близькими, аби ми тільки зізналися в тому, що ми ніколи не робили... і зрадили нашу країну.

Ми опираємося, як можемо, спростовуємо сказане нами під тортурами, доносимо свою правду на судах і пишемо листи на волю, щоби ви знали: ми не здамося.

Та часом буває дуже важко. Дуже. Немає більшої наруги, коли людину принижують до стану безсловесної, безправної тварини. Немає більшого пекла, ніж день у день, місяць у місяць – і так уже пів року сидіти в чотирьох стінах, виходити за командою з камери, щоби отримати ковток свіжого повітря, і заходити до камери знову, не в силах щось змінити.

Ми намагаємося скоріше заснути, бо тільки у снах ми можемо повернутися додому, обійняти рідних і близьких, взяти на руки свою дитинку. А коли розплющуємо вранці очі і знову – як обухом по голові – розуміємо, що ми в неволі, і єдине, що залишається – це вірити.

Таке безсилля гірше божевілля, і лише одне нас надихає – ваше глибоке розуміння України та заявлений вами намір об’єднати демократичний світ проти агресії Росії та докласти зусиль до визволення політв’язнів Кремля.

Я закликаю вас надіслати президенту Росію Путіну чіткий сигнал про рішучість Америки у підтримці України, яка неодноразово вимагала від країни-агресора покласти край порушенням прав людини в Криму та повернути всіх політв’язнів додому.

Впевнений, що Сполучені Штати ніколи не покинуть Україну в її боротьбі за свободу.

Свободу політв'язням Кремля!

З повагою, Владислав Єсипенко»

Нагадаємо, окупаційна влада Криму затримала фрилансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрилансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України».

У ФСБ також заявили, що виявили в автомобілі Єсипенка гранату. Обвинувачення, які йому зрештою висунули, стосуються тільки зброї і не пов'язані з нібито збором інформації на користь спецслужб України.

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах із неволі.

6 липня 2021 року окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

15 липня Єсипенку висунули обвинувачення за двома статтями КК РФ, за якими максимальний термін покарання – 18 років позбавлення волі.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY