Єсипенко психологічно пригнічений, у нього панічні напади та провали в пам'яті – адвокат

Єсипенко психологічно пригнічений, у нього панічні напади та провали в пам'яті – адвокат

7 Вересня 2021
1418

Єсипенко психологічно пригнічений, у нього панічні напади та провали в пам'яті – адвокат

1418
Затриманий журналіст у «суді» в окупованому Криму знову заявив, що його катували співробітники ФСБ. За його заявою про насильство кримінальне провадження не відкрили.
Єсипенко психологічно пригнічений, у нього панічні напади та провали в пам'яті – адвокат
Єсипенко психологічно пригнічений, у нього панічні напади та провали в пам'яті – адвокат

У фрилансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка, якого тримають під арештом в окупованому Криму, психологічно пригнічений стан, а також панічні напади та провали в пам'яті через катування. Про це розповів адвокат Дмитро Дінзе.

«Владислав Єсипенко психологічно пригнічений, тому що до сих пір вважає, що його життю і здоров'ю загрожує небезпека, тому що співробітники ФСБ сказали, що якщо він не буде залишатися на початковій позиції – на зізнаннях, – то у нього будуть великі неприємності, буде великий термін і так далі. Він сприймає всі ці загрози реально, боїться за своє здоров'я. У нього досі напади панічних атак, він звертається до психолога. Те, що з ним сталося, не минуло безслідно, через тортури у нього утворюються провали в пам'яті, деякі події намагається відновлювати за тими матеріалами, які у нього є», – сказав Дінзе.

Адвокат розповів, що його підзахисному пропонували «м'який вирок» із позбавленням волі на три роки, якщо він визнає свою провину. Причому це пропонував як слідчий, так і адвокатка, яку журналісту надали спочатку. Вона також не вжила жодних заходів, коли журналіст розповів їй про тортури.

Єсипенко, у свою чергу, дав свідчення, що його катували, а провину у виготовленні чи незаконному зберіганні зброї він не визнає. 

«Єсипенко дав свідчення, в яких він не визнав свою провину, заперечував повністю причетність до висунутого обвинувачення. Розповів, які події по відношенню нього відбувалися. Розповів він конкретно, що гранату йому підкинули співробітники ФСБ, які потім під тортурами змусили його зізнатися у скоєнні злочину. Він розповів, що його відвозили до підвалу, де катували струмом, прикріплюючи електроди до вух, до шиї (наскільки він пояснив), плюс вони його ще били в пах і здійснювали психологічний тиск. Назвав два імені – Фазіль і Олександр – співробітники ФСБ, які його катували. Вказав, що оперативний співробітник, який здійснював оперативну розробку провадження, Коровін здійснював психологічний тиск, приходив до СІЗО і всіляко його контролював», – розповів Дінзе.

У своїх свідченнях Єсипенко вказує, що під час затримання йому одягли на голову пакет та навушники, тож він не знає, що робили з автомобілем, у якому силовики нібито знайшли гранату.

«10 березня його відразу жорстко затримали, поклали обличчям у землю. І більше він не брав участі в жодних заходах, пов'язаних з оглядом автомобіля. Що було з автомобілем – не знає. Яким чином відбувалися оперативно-розшукові заходи, пояснити не зміг. Каже, в нього був пакет на голові, були навушники, які відрізали всякий звук при його транспортуванні. При цьому його транспортували в якийсь підвал, де відносно нього застосували заходи фізичного впливу», – додав адвокат.

Журналіст подавав заяви про застосування до нього насильства, але в порушенні кримінальної справи йому відмовили.

Нагадаємо, окупаційна влада Криму затримала фрилансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрилансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України».

У ФСБ також заявили, що виявили в автомобілі Єсипенка гранату. Обвинувачення, які йому зрештою висунули, стосуються тільки зброї і не пов'язані з нібито збором інформації на користь спецслужб України.

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах із неволі.

6 липня 2021 року окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

15 липня Єсипенку висунули обвинувачення за двома статтями КК РФ, за якими максимальний термін покарання – 18 років позбавлення волі.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1418
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду