«Вони досягли своєї мети». У Москві відпустили з допиту головреда The Insider Доброхотова. Він розповів про причини обшуку (ВІДЕО)

«Вони досягли своєї мети». У Москві відпустили з допиту головреда The Insider Доброхотова. Він розповів про причини обшуку (ВІДЕО)

28 Липня 2021
1250

«Вони досягли своєї мети». У Москві відпустили з допиту головреда The Insider Доброхотова. Він розповів про причини обшуку (ВІДЕО)

1250
На думку російського журналіста Доброхотова, силовики хотіли дістатись до його техніки.
«Вони досягли своєї мети». У Москві відпустили з допиту головреда The Insider Доброхотова. Він розповів про причини обшуку (ВІДЕО)
«Вони досягли своєї мети». У Москві відпустили з допиту головреда The Insider Доброхотова. Він розповів про причини обшуку (ВІДЕО)

Шеф-редактора латвійського видання The Insider Романа Доброхотова відпустили з допиту, але він залишається в статусі свідка, пише саме видання. У нього вилучили закордонні паспорти та техніку. 

Він залишається в статусі свідка у справі про наклеп, порушеній щодо невстановлених осіб. Однак імовірно йдеться про заяву громадянина Нідерландів Максиміліана Ван дер Верффа, який звинуватив The Insider та Доброхотова в наклепі щодо себе та російських спецслужб. 

За словами Доброхотова, про заяву згадали саме зараз, оскільки в РФ відбувається масштабна кампанія проти журналістів-розслідувачів. І цю справу використали як привід потрапити в його квартиру, стверджує Доброхотов. 

Як зазначив Роман, багато хто говорить, що обшуки й затримання інших журналістів пов'язані з майбутніми виборами, але, на його думку, «поки влада не дотисне журналістів-розслідувачів, вони не заспокояться».

«Вони можуть перевести мене в статус обвинуваченого, але мені здається, що головну свою мету вони вже виконали – вилучили гаджети, тепер вони спробують дізнатися все про джерела розслідувань», – розповів Доброхотов.

Також він припустив, що наступної п’ятниці його можуть внести у список «іноземних агентів». Представник Bellingcat Христо Грозєв в ефірі «Эха Москвы» розповів, що Роман планував сьогодні покинути Росію на деякий час з робочою поїздкою. Спершу він мав летіти в Грузію, далі в Україну, а потім зустрітися з самим Грозєвим, оскільки вони продовжують серію розслідувань про «команду отруйників». Вони анонсували нові розслідування на кінець літа, початок осені. 

Також Грозєв розповів, що наклеп стосується «емоційного твіту», в якому Доброхотов сказав, що Ван дер Верфф співпрацює з ГРУ. Зокрема про це йдеться в розслідуванні The Insider «Говорит и показывает ГРУ. Как Минобороны распространяет фейки через иностранных "журналистов"». 

Адвокатка Ван дер Верффа Сталіна Гуревич в ефірі «Эха Москвы» заявила, що наклепом сторона захисту вважає твердження Доброхотова, що Ван дер Верфф співпрацював з російськими спецслужбами, поширюючи «фейки щодо причетності Росії до збиття боїнгу MH17». Сам Ван дер Верфф відкидає це обвинувачення, пише російська служба «Інтерфакс».

Нагадаємо, що У середу, 28 липня, російські правоохоронці прийшли з обшуками до головного редактора The Insider Романа Доброхотова.

23 липня Мін'юст Росії додав до переліку ЗМІ, що виконують функції іноземних агентів, видання The Insider і п'ятьох журналістів російських видань.

The Insider – латвійське видання, яке зареєстроване у Латвії згідно із латвійським законодавством. Видання відоме участю в роботі над розслідуваннями про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, журналістів Володимира Кара-Мурзи і Дмитра Бикова, а таож про збиття рейсу МН17.

У 2021 році влада Росії додала до переліку «іноземних агентів» такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Фото: Роман Доброхотов/The Insider

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1250
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду