detector.media
28.07.2021 18:04
«Вони досягли своєї мети». У Москві відпустили з допиту головреда The Insider Доброхотова. Він розповів про причини обшуку (ВІДЕО)
«Вони досягли своєї мети». У Москві відпустили з допиту головреда The Insider Доброхотова. Він розповів про причини обшуку (ВІДЕО)
На думку російського журналіста Доброхотова, силовики хотіли дістатись до його техніки.

Шеф-редактора латвійського видання The Insider Романа Доброхотова відпустили з допиту, але він залишається в статусі свідка, пише саме видання. У нього вилучили закордонні паспорти та техніку. 

Він залишається в статусі свідка у справі про наклеп, порушеній щодо невстановлених осіб. Однак імовірно йдеться про заяву громадянина Нідерландів Максиміліана Ван дер Верффа, який звинуватив The Insider та Доброхотова в наклепі щодо себе та російських спецслужб. 

За словами Доброхотова, про заяву згадали саме зараз, оскільки в РФ відбувається масштабна кампанія проти журналістів-розслідувачів. І цю справу використали як привід потрапити в його квартиру, стверджує Доброхотов. 

Як зазначив Роман, багато хто говорить, що обшуки й затримання інших журналістів пов'язані з майбутніми виборами, але, на його думку, «поки влада не дотисне журналістів-розслідувачів, вони не заспокояться».

«Вони можуть перевести мене в статус обвинуваченого, але мені здається, що головну свою мету вони вже виконали – вилучили гаджети, тепер вони спробують дізнатися все про джерела розслідувань», – розповів Доброхотов.

Також він припустив, що наступної п’ятниці його можуть внести у список «іноземних агентів». Представник Bellingcat Христо Грозєв в ефірі «Эха Москвы» розповів, що Роман планував сьогодні покинути Росію на деякий час з робочою поїздкою. Спершу він мав летіти в Грузію, далі в Україну, а потім зустрітися з самим Грозєвим, оскільки вони продовжують серію розслідувань про «команду отруйників». Вони анонсували нові розслідування на кінець літа, початок осені. 

Також Грозєв розповів, що наклеп стосується «емоційного твіту», в якому Доброхотов сказав, що Ван дер Верфф співпрацює з ГРУ. Зокрема про це йдеться в розслідуванні The Insider «Говорит и показывает ГРУ. Как Минобороны распространяет фейки через иностранных "журналистов"». 

Адвокатка Ван дер Верффа Сталіна Гуревич в ефірі «Эха Москвы» заявила, що наклепом сторона захисту вважає твердження Доброхотова, що Ван дер Верфф співпрацював з російськими спецслужбами, поширюючи «фейки щодо причетності Росії до збиття боїнгу MH17». Сам Ван дер Верфф відкидає це обвинувачення, пише російська служба «Інтерфакс».

Нагадаємо, що У середу, 28 липня, російські правоохоронці прийшли з обшуками до головного редактора The Insider Романа Доброхотова.

23 липня Мін'юст Росії додав до переліку ЗМІ, що виконують функції іноземних агентів, видання The Insider і п'ятьох журналістів російських видань.

The Insider – латвійське видання, яке зареєстроване у Латвії згідно із латвійським законодавством. Видання відоме участю в роботі над розслідуваннями про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, журналістів Володимира Кара-Мурзи і Дмитра Бикова, а таож про збиття рейсу МН17.

У 2021 році влада Росії додала до переліку «іноземних агентів» такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Фото: Роман Доброхотов/The Insider

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY