Довженко-Центр оголосив себе неплатоспроможним (ДОПОВНЕНО)

Довженко-Центр оголосив себе неплатоспроможним (ДОПОВНЕНО)

28 Травня 2020
3330
28 Травня 2020
11:40

Довженко-Центр оголосив себе неплатоспроможним (ДОПОВНЕНО)

3330
Національний центр Олександра Довженка заявив, що не отримав плановане державне фінансування в 2020 році, серед причин назвав «саботаж керівництвом Держкіно своїх обов'язків».
Довженко-Центр оголосив себе неплатоспроможним (ДОПОВНЕНО)
Довженко-Центр оголосив себе неплатоспроможним (ДОПОВНЕНО)

Відповідну заяву Довженко-Центр опублікував на своїй фейсбук-сторінці. 

Працівникам не виплачено заробітну плату за січень-лютий 2020 року, оплату податків і комунальних послуг Центр здійснював власним коштом, але наразі їх вичерпано, також немає змоги забезпечувати охорону та необхідні кліматичні умови фільмофонду - йдеться в заяві.  

Міністерство фінансів не затвердило проєкт паспорту програми «Державна підтримка кінематографії», поданий Міністерством культури та інформаційної політики. Центр вважає, що причинами такої ситуації став саботаж керівництвом Державного агентства України з питань кіно своїх обов'язків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру. 

Також зазначається, що Центр звертався до Міністерства культури та інформаційної політики та Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити фінансування інституції, але звернення не дали результатів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко на брифінгу прокоментував ситуацію в Центрі Довженка: «Ми встигли задати це питання голові Держкіно та представникам Мінкульту на зустрічі (на виїзному засіданні Комітету на державні кіностудії 20 травня. – ДМ). Нам повідомили, що сьогодні (28 травня. – ДМ) буде зустріч із керівником Центру Довженка. Там є питання, пов’язані з діяльністю цього центру. Але наразі питання щодо фінансування стоїть перед багатьма державними підприємствами з огляду на ситуацію, яка склалася (з державним бюджетом. – ДМ). Нам обіцяли повідомити до кінця дня, як ця конкретна ситуація буде вирішена. Я думаю, що вона під контролем Держкіно в першу чергу».

Він додав, що йому невідомо, у зв’язку з чим проводиться обшук.

За словами Олександра Ткаченка, комітет не може вирішити питання з фінансування Центру Довженка, бо це не в його повноваженнях: «Комітет у ситуації стосовно фінансування і відносин державного підприємства і Держкіно, з’ясування цих історій – наголосив, що це проблема, яка має бути вирішена. Але яким чином вирішити фізично питання з коштами – це не в наших повноваженнях».

Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Павло Сушко додав: «Там проблема в погодженні бюджетного паспорта і в тому, що розпорядником коштів першого ступеня є Мінкульт. Державні підприємства, як Центр Довженка належать до діяльності Мінкульту, підпорядковуються Мінкульту. А розпорядником коштів другого ступеня є Держкіно. І Центр Довженка не підпорядковується голові Держкіно. Там ще є особисті стосунки. Тому ми розбираємося в цьому і дали доручення Міністерству культури».

Подаємо повний текст заяви:

ЗАЯВА

Національний центр Олександра Довженка повідомляє про настання стану неплатоспроможності.

Від початку 2020 року Центр не отримав плановане державне фінансування за бюджетною програмою 1806030 "Державна підтримка кінематографії", що пов'язано з незатвердженням Міністерством фінансів поданого Міністерством культури та інформаційної політики (МКіП) проекту паспорту програми.

Однією з причин незатвердження паспорту є саботаж керівництвом Державного агентства України з питань кіно своїх обов'язків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру всупереч затвердженому МКіП річному плану підприємства та Порядку використання коштів, затвердженого Постановою КМУ від 18 квітня 2018 р. № 339.

Оскільки бюджетними коштами покривається 70% заробітного фонду Центру, станом на травень невиплаченою лишається заробітна плата працівників за січень та лютий 2020. Зважаючи на відсутність фінансування, адміністрацією Центру було прийнято рішення переведення всього особового складу в простій в березні-травні зі збереженням 2/3 окладу.

Весь дохід від господарської діяльності Центру за березень-квітень було спрямовано на виплати заборгованості по зарплаті за відповідні місяці. Водночас Центр власним коштом здійснював сплату необхідних податків та зборів, оплату комунальних послуг та охорони, забезпечуючи збереженість фільмофонду, архівного та музейного фондів Центру.

Однак через введення на території України карантину основний дохід Центру, який на 70% складається з доходу від оренди нерухомості та проведення заходів, в березні-квітні було повністю втрачено.

Обігові кошти підприємства вичерпано.

З кінця травня Центр нездатен більше сплачувати обов'язкові податки та існуючі зобов'язання за договорами. Поновлення бюджетного фінансування в зв'язку з незатвердженням паспорту бюджетної програми найближчим часом не прогнозується.

Адміністрація Центру зробила все, що в її силах, щоб стримати катастрофічну ситуацію, що склалася через відсутність бюджетного фінансування та тотальну втрату доходів через дію карантинних обмежень, впродовж 5 місяців забезпечуючи функціонування інституції. На жаль, ресурси Центру повністю вичерпано.

Звернення до Міністерства культури та інформаційної політики та Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити гарантоване законом бюджетне фінансування інституції (і всієї кіногалузі) результатів не дали.

Як член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) Центр змушений повідомити правління федерації про загрозу цілісності унікального фільмофонду, охорону та дотримання кліматичних умов зберігання котрого далі забезпечувати змоги немає.

Претензії кредиторів, підтверджені через суд, задовольнятимуться в порядку арешту майна Центру.

Діяльність Центру впродовж останніх 5 років, коли було здійснено структурне реформування інституції, визнана експертами успішним кейсом в сфері державного управління. Одна із небагатьох прибуткових державних культурних інституцій, Центр навіть кризовий перший квартал 2020 року завершив з прибутком. Однак, нам, на жаль, не вдалося забезпечити інституційної сталості Центру, а запасу міцності та власних резервів вистачило лише на 5 місяців.

Нам шкода, що історія інституції завершується в такий сумний спосіб. Ми сподіваємось, що наша діяльність надихнула багатьох людей культури в Україні на якісні зміни та нові проекти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3330
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду