МЗС України: У російських тюрмах утримуються дев’ять громадянських журналістів з Криму

МЗС України: У російських тюрмах утримуються дев’ять громадянських журналістів з Криму

7 Червня 2021
2208
7 Червня 2021
09:16

МЗС України: У російських тюрмах утримуються дев’ять громадянських журналістів з Криму

2208
МЗС: Незалежна журналістика на півострові повністю знищена як явище.
МЗС України: У російських тюрмах утримуються дев’ять громадянських журналістів з Криму
МЗС України: У російських тюрмах утримуються дев’ять громадянських журналістів з Криму

МЗС України повідомило, що наразі дев’ять громадянських журналістів з окупованого Криму незаконно утримуються в російських тюрмах, ще один перебуває під домашнім арештом.

«Наразі 9 громадянських журналістів незаконно утримуються в російських тюрмах, один перебуває під домашнім арештом. Це – Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов. 10 березня у тимчасово окупованому Сімферополі російська ФСБ затримала журналіста "Крим Реалії" Владислава Єсипенка», говориться в повідомленні МЗС до Дня журналіста.

У дипломатичному відомстві додали, що з перших днів окупації Росія розпочала тиск та репресії проти вільної професійної журналістики у Криму.

«На сьогодні незалежна журналістика на півострові повністю знищена як явище», – говориться в повідомленні.

У МЗС зазначили, що в цих умовах виник феномен громадянського журналізму, коли звичайні люди з активною громадянською позицією взяли на себе виконання функцій ЗМІ, заповнюючи вакуум незалежного та неупередженого висвітлення ситуації на окупованому півострові.

«За свою громадянську позицію та журналістську діяльність активісти зазнають переслідувань та потрапляють за грати, обвинувачення висуваються за "терористичними" статтями, що загрожує ув’язненням на терміни 20 і більше років. Всі 12 незалежних кримськотатарських ЗМІ були змушені покинути півострів через переслідування, водночас лише 232 з 3000 медіа змогли пройти російську "перереєстрацію" після окупації», – заявили у МЗС.

У червні 2021 року Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні заявила про продовження практики застосування тортур російськими правоохоронцями до затриманих і заарештованих в окупованому Криму.  

Як приклад моніторинг називає ситуацію з журналістом та фрілансером Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владиславом Єсипенком.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. На півострові продовжуються репресії проти проукраїнські налаштованих громадян та вільної преси. 

Фото: Enrico Strocchi/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2208
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду