Офіційно в Україні прослуховують розмови кількох мільйонів людей, заявив В.Яворський

4 Листопада 2004
714
4 Листопада 2004
14:23

Офіційно в Україні прослуховують розмови кількох мільйонів людей, заявив В.Яворський

714
Офіційно в Україні прослуховують розмови кількох мільйонів людей, заявив В.Яворський
Про це сказав в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі виконавчий директор Української Гельсінської Спілки з прав людини Володимир Яворський.

Українська Гельсінська Спілка з прав людини спільно з Міжнародною Гельсінською Федерацією поширили напередодні виборів звернення, у якому висловили стурбованість значними порушеннями політичних прав і свобод громадян. Зокрема, мова йшла про переслідування за політичними поглядами, що виявлялося у тиску правоохоронних органів, арештах, стеженні за людьми, звільненні з роботи за активну підтримку опозиційного кандидата. "Ми констатуємо тиск на студентів з боку адміністрації вузів - аж до звільнення чи застосування інших санкцій, наприклад, виселення з гуртожитків, - сказав Володимир Яворський. - Масовим, на жаль, був примус людей приходити на мітинги на підтримку одного із кандидатів, а присутність людей перевіряли за списками".

Володимир Яворський прокоментував і те, що напередодні першого туру голосування представники правоохоронних органів та виконавчої влади заявляли, що проведення масових акцій у день виборів, до яких закликала опозиція, буде незаконним.

"Я хотів би нагадати представникам державної влади про статтю 39 Конституції, де вказується, що мирні зібрання і заходи можуть проводитися вільно і обмежуватися лише судом, - сказав він. - Та ж стаття 39 вказує, що такі акції можуть також бути обмежені на підставі закону. Однак на сьогоднішній день такого закону немає. Тому на підставі різних нормативних актів, у тому числі регіональних органів влади, заборонити такі акції не можливо. Звісно, суди можуть тлумачити Конституцію, де є певні підстави, наприклад, якщо є загроза громадському порядку і національній безпеці. Але треба мати для цього конкретні факти, які свідчать про такі загрози. Загалом, варто також пам'ятати, що будь-які подібні погрози і попередження з боку правоохоронних органів є незаконними. Хоча б тому, що Європейська конвенція з захисту прав людини чітко передбачає, що правоохоронці, в першу чергу, мають захищати мітингуючих".

За словами В.Яворського, лише за минулий рік у найменшій області – Чернівецькій - апеляційний суд дав 823 дозволи на зняття інформації з каналів зв'язку, тобто, на прослуховувння і зчитування електронної пошти. У США за рік, за умов боротьби з тероризмом, таких дозволів 1380. "Як на мене, це є настільки неспівмірні цифри, які свідчать про те, що використання правоохоронних органів у політичних цілях в Україні – очевидне, - сказав він. - За неофіційними даними, які ми одержали у Верховному суді України, у 2002 році було надано офіційно 40 тисяч таких дозволів. Кожна людина, яку прослуховують, може перебувати у контакті із 100-120 людьми. Тобто, підрахунки показують, що офіційно в Україні прослуховують розмови кількох мільйонів людей."

Інф. Бі-Бі-Сі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду