detector.media
16.04.2021 09:47
З Білорусі на 10 років депортували українського медіаюриста
З Білорусі на 10 років депортували українського медіаюриста
Його дружину Тетяну Гацура-Яворську 15 квітня відпустили з мінського СІЗО №1.

З Білорусі на 10 років депортували українського правозахисника, медіаюриста Володимира Яворського. Цю інформацію підтвердила його дружина, білоруська активістка Тетяна Гацура-Яворська в коментарі «Єврорадіо».

Яворська розповіла, що нещодавно в їх квартирі пройшов обшук, під час якого її чоловіка побили.

«Вони сказали, що він повинен виїхати з країни разом з молодшою дитиною. Йому заборонять в'їзд на 10 років. Якщо він цього не зробить, тоді вони дадуть йому адміністративну статтю, а дитину віддадуть до притулку», – повідомила Тетяна Гацура-Яворська.

За даними телеграм-каналу «Страна для жизни», медіаюрист мав три дні, щоб залишити країну. «Факт тривалого проживання в Білорусі ігнорується судом, так само як і непричетність чоловіка до дій Тетяни Гацура-Яворської», – йдеться в повідомленні.  

Син Яворських Альгерд повідомив «Радіо Свобода», що правозахисник та його молодший син Данило вже виїхали до України.

«Детектор медіа» намагається отримати коментар Володимира Яворського. 

Правозахисниця Тетяну Гацура-Яворську була однією з організаторів виставки «Машина дихає, а я ні». 6 квітня в неї вдома провели обшук, а її саму затримали. Звинувачення їй не пред'явили, однак 10 днів протримали в СІЗО. 15 квітня, коли стало відомо про депортацію її чоловіка, Тетяну Гацура-Яворську відпустили з мінського СІЗО №1 («Володарка»). За словами правозахисниці, силовики повідомили, що відпала необхідність тримати її за ґратами.

Нагадаємо, медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. 

Фото: zn.ua 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY