Ленур Іслямов оскаржуватиме в ЄСПЛ «вирок» кримського суду, який засудив його до 19 років

Ленур Іслямов оскаржуватиме в ЄСПЛ «вирок» кримського суду, який засудив його до 19 років

10 Грудня 2020
2207

Ленур Іслямов оскаржуватиме в ЄСПЛ «вирок» кримського суду, який засудив його до 19 років

2207
Власника телеканалу ATR визнали «винним» за всіма пунктами обвинувачення: «організації диверсії, створенні незаконного збройного формування і закликах до порушення цілісності Росії».
Ленур Іслямов оскаржуватиме в ЄСПЛ «вирок» кримського суду, який засудив його до 19 років
Ленур Іслямов оскаржуватиме в ЄСПЛ «вирок» кримського суду, який засудив його до 19 років

Власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов оскаржуватиме в Європейському суді з прав людини «вирок» підконтрольного Росії Верховного суду Криму, який 10 грудня заочно засудив його до 19 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Про це він повідомив «Детектору медіа».

«Адвокати працюють і це обов'язково буде зроблено, щоб Європейський суд дав юридичну оцінку тому, що відбувається в Криму. Справа не в моєму суді й вироку. Є справи й вироки аналогічні моїм – усі вони повинні як цеглинки лягти в ту стіну, яка обрушитися на голову Росії та зробить її слабкішою. Усе Кримом почалося – усе Кримом і завершиться», – сказав пан Іслямов.

Як пише «Крим Реалії», власника телеканалу ATR визнали «винним» за всіма пунктами обвинувачення: «організації диверсії, створенні незаконного збройного формування і закликах до порушення цілісності Росії». Йому також винесли заборону два роки брати участь в діяльності ЗМІ й обмеженням свободи на рік.

Ленур Іслямов розповів, що позбувся російського громадянства ще в 2015 році та отримав відповідні документи від посольства РФ. Він уточнив, що не боїться наслідків від цього «вироку», зокрема – подорожувати до інших країн. Зазначимо, Росія використовує наявність громадянства РФ для переслідування осіб за політично вмотивованими звинуваченнями, зокрема – зловживає інструментами Інтерполу.

«Якщо материкова Україна не буде забувати про Крим – ми переможемо і все буде нормально. Як я говорив ще в 2015 році, кримські татари – це ключ до цього всього. Нехай Україна скористається цим ключем і відкриє ці двері до Криму. Не один Путін це не зможе зупинити», – додав пан Іслямов.

Як писав ДМ,  2 грудня прокуратура попросила ув’язнити Ленура Іслямова на 19 років колонії суворого режиму. Адвокат Микола Полозов тоді сказав, що в матеріалах справи фігурує близько 15 осіб, яких у разі обвинувального вироку пану Іслямову, можуть притягнути до кримінальної відповідальності за аналогічною статтею.

Нагадаємо, 12 травня 2020 року стало відомо, що колегія «Верховного суду Криму», підконтрольного Російській Федерації, почала розгляд кримінальної справи щодо власника кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова.  Ленур Іслямов розказав, що планує брати участь у процесі через своїх представників, хоча й розуміє, що «виграти там нам не вдасться». 

25 травня 2020 року підконтрольна РФ «прокуратура» висунула Ленуру Іслямову «звинувачення» за трьома статтями Кримінального кодексу Росії – «створення незаконного збройного формування, підготовка і здійснення диверсій», «публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії». 

Кримінальне провадження проти Ленура Іслямова російська ФСБ порушила в жовтні 2015 року та оголосила його в федеральний розшук. 

Тоді ж російські пранкери Володимира Кузнецова та Олексій Столяров (відомі як «Вован» та «Лексус») розповіли, що говорили з лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і Ленуром Іслямовим від імені народного депутата Антона Геращенка й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Вони сказала, що нібито під час цих розмов дізналися, хто саме підірвав електроопори на адмінкордоні з окупованим Кримом. Пан Іслямов тоді відповів, що запис фальшивий.

У грудні 2015 року підконтрольний Росії суд в Криму заарештував майно Іслямова на півострові. 21 грудня Наталія Поклонська, яка тоді була російським прокуроркою Криму, повідомила, що Іслямову пред'явлено заочне звинувачення в диверсії. Сам Іслямов назвав всі ці рішення нелегітимними.

Фото: Крим.Реалії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2207
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду