Адвокат щодо справи про «прослушку» в Ткача: Хочу помилитися, але зовнішні ознаки вказують, що справу хоронять

Адвокат щодо справи про «прослушку» в Ткача: Хочу помилитися, але зовнішні ознаки вказують, що справу хоронять

16 Грудня 2020
1291

Адвокат щодо справи про «прослушку» в Ткача: Хочу помилитися, але зовнішні ознаки вказують, що справу хоронять

1291
Захисник журналіста каже, що йому невідомо про нові докази в провадженні, про які голова Нацполції розповідав ще в жовтні.
Адвокат щодо справи про «прослушку» в Ткача: Хочу помилитися, але зовнішні ознаки вказують, що справу хоронять
Адвокат щодо справи про «прослушку» в Ткача: Хочу помилитися, але зовнішні ознаки вказують, що справу хоронять

Адвокат Анатолій Попов повідомив «Детектору медіа», що протягом трьох місяців слідство не надає інформації про перебіг розслідування провадження про можливе прослуховування квартири журналіста «Схем» Михайла Ткача, також за два місяці він не отримав відповіді щодо передачі справи до Служби безпеки України. 

Адвокат просив змінити підслідність справи, бо, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, її має розслідувати СБУ, а не поліція.

«Це питання не розглянуто взагалі, хоча минуло вже два місяці. Неофіційно нам повідомляють, що питання не можуть розглянути, бо матеріали цієї справи направлені в експертну установу. Там вони собі спокійно перебувають, слідчі нічого не роблять і чекають, поки експерти проведуть експертизи. Експертиза пишеться. Скільки вона буде писатися невідомо. Це, до речі, спосіб ховати справи. Я не кажу, що тут так було, але так робиться», – розповів пан Попов.  

Ще в жовтні голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив, що в цій справі є нові подробиці. Деталі він тоді не розкрив, невідомі вони й захисту журналіста.  

«Я не знаю, які вони нові докази знайшли. Можливо, вони нову сенсацію готують. Хоча впевнений, що ні. Сказати, що мають нові докази – не означає, що ці докази хтось отримав. Просто зняти напругу в суспільстві – "ми працюємо; у нас є нові докази, але ми нікого не маємо про них повідомляти через таємницю слідства". Так це робиться зазвичай, як тут не скажу. Я не знаю, які вони докази зібрали, – якщо експертизу не призначили, матеріали перенаправили й більше нічим не займаються, – сказав Анатолій Попов. – Хочу помилитися, але зовнішні ознаки вказують, що цю справу просто хоронять».

Крім того, він розповів, що прокуратура розглянула їх заяву на бездіяльність слідчих Національної поліції України та дала вказівки. «При спілкуванні з слідчим ми з’ясовували, що мова йде про призначення додаткових експертиз. Зокрема, визначили необхідність проведення трасологічної експертизи, окрім призначеної слідчими експертизи будівельних матеріалів. Технічні питання вони уточнювали – не більше», – сказав адвокат та підтвердив, що 11 грудня провели трасологічну експертизу.

Михайло Ткач не захотів коментувати справу: «Я хочу, щоб цій справі було менше суб’єктивного та більше по фактам».

Нагадаємо, журналіст Михайло Ткач повідомив про виявлення вдома «ознак прослуховуючого пристрою» вранці 8 серпня. Він живе на останньому поверсі багатоквартирного будинку, у себе в стелі журналіст виявив отвір глибиною близько 60 см, який вів на горище, до якого є вільний доступ з кількох під'їздів. Журналісти «Схем» вирішили самотужки охороняти горище, щоб не зникли можливі докази «прослушки».

Поліція відкрила справу про порушення недоторканності приватного життя Михайла Ткача. Головна редакторка проєкту «Схеми: корупція в деталях» Наталка Седлецька розповіла, що експерти Нацполіції шукали сліди «прослушки» в будинку журналіста-розслідувача Михайла Ткача лише за допомогою «підручних» засобів та без спецтехніки. Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку». Водночас думки експертів розходяться в тому, чи пристрій вже встигли прибрати, чи його ще не встигли встановити.

11 серпня Михайло Ткач подав до прокуратури скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції України

13 серпня Нацполіція повідомила, що після заяви журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача про ймовірне стеження 8 серпня відкрила ще одне кримінальне провадження за статтею щодо незаконного обігу та використання прихованих записувальних пристроїв. 17 серпня поліція провела слідчий експеримент, але квартиру журналіста так і не перевірили спецтехнікою.

12 вересня пан Ткача повідомив, що на його горищі, яке було опечатане в рамках кримінальної справи про ймовірне прослуховування, невідомі зірвали «пломби»

У жовтні голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив, що в справі щодо можливого прослуховування квартири Михайла Ткача є нові подробиці. Деталей він не розкрив, бо слідство в справі ще тривало.

15 грудня стало відомо, що Національна поліція відмовилися розповідати про досудове розслідування в провадженні щодо можливого прослуховування квартири журналіста програми «Схеми: корупція в деталях» Михайла Ткача. Захисник журналіста «Схем» Анатолій Попов заявив про неефективність проведення розслідування цієї справи.

Фото: Схем

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1291
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду