Захист Михайла Ткача оскаржив закриття справи щодо Портнова

Захист Михайла Ткача оскаржив закриття справи щодо Портнова

6 Жовтня 2020
2330

Захист Михайла Ткача оскаржив закриття справи щодо Портнова

2330
Адвокатка журналіста вбачає в закритті справи порушення прав журналістів на захист та порушення прав потерпілого.
Захист Михайла Ткача оскаржив закриття справи щодо Портнова
Захист Михайла Ткача оскаржив закриття справи щодо Портнова

Адвокатка Віра Крат подала до суду скаргу на рішення Національної поліції закрити кримінальне провадження проти Андрія Портнова, який публічно погрожував редакції програми журналістських розслідувань «Схеми» й оприлюднив персональні дані водіїв проєкту. Про це 6 жовтня повідомило «Радіо Свобода».

Печерський районний суд Києва призначив розгляд цієї скарги на 7 жовтня, на 14:30.

Адвокатка журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача вбачає в закритті справи порушення прав журналістів на захист та порушення прав потерпілого.

«Ми вважаємо, що дії досудового розслідування неправомірні. Журналіста "Схем" Михайла Ткача не було допитано як потерпілого і до сьогодні, тобто майже через рік після відкриття провадження. А також не було вручено відповідні процесуальні документи про закриття кримінального провадження. Через що він не зміг реалізувати своє право на оскарження своєчасно. Тому ми звернулися з відповідною скаргою до Печерського районного суду», – сказала вона.

Пані Крат додала, що журналісти розраховують на судовий контроль за дотримання прав, свобод та інтересів.

«З яких причин слідство дійшло висновку про відсутність тут складу кримінального правопорушення нам невідомо. Ми з таким висновком категорично не погоджуємося. І будем захищатися в установленому законом порядку», – пояснила вона.

Як писав ДМ, 10 вересня стало відомо, що поліція нібито через «відсутність складу злочину» закрила кримінальне провадження проти Андрія Портнова. Провадження відкривали за фактом погроз журналістам. Кримінальне провадження було зареєстроване за двома статтями Кримінального кодексу України – «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» і «погроза або насильство щодо журналіста». Провадження за першою статтею закрили 31 липня 2020, за другою – 5 серпня 2020.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Андрій Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем».

4 листопада Андрій Портнов заявив, що «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна». Він повідомив, що має письмове редакційне завдання «інформувати суспільство про протиправну діяльність осіб, які займаються незаконною оперативно-розшуковою діяльністю» й знову оприлюднив персональні дані ще одного водія знімальної групи програми «Схеми».

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Розслідування ведеться за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

У відповідь Андрій Портнов 7 листопада теж подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

У ніч на 17 серпня 2020 року в Броварах Київської області невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми», яке належить водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька пов’язує підпал з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук іще двох підозрюваних. 27 серпня затриманому оголосили підозру, а 28 серпня його арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. Крім нього слідство шукає ще трьох осіб, причетних до підпалу, двоє з них оголошені в розшук.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2330
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
JARO
1269 дн. тому
Коли вже цю портянку нарешті зупинять!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду