Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку»

Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку»

13 Серпня 2020
1495

Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку»

1495
Думки експертів розходяться в тому, чи пристрій вже встигли прибрати, чи його ще не встигли встановити.
Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку»
Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку»

Вісім вузькоспеціалізованих фахівців та криміналістів-правників сказали, що отвір у квартирі журналіста програми «Схеми: корупція в деталях» Михайла Ткача може свідчити про спроби встановити пристрій для стеження. Про це пише «Радіо Свобода».

Журналісти опитали вісім спеціалістів: фахівця в сфері захисту інформації; діючого правоохоронця, який спеціалізується на проведенні оперативно-технічних заходів; спеціалістів двох приватних компаній, які виявляють засоби негласного стеження; адвоката-криміналіста; колишнього старшого слідчого в особливо важливих справах МВС; колишнього заступника голови СБУ та ексголову управління боротьби з організованою злочинністю.

Більшість з опитаних вважають, що до цього причетні нинішні або колишні працівники оперативно-технічних підрозділів правоохоронних органів. Однак думки експертів розходяться в тому, чи пристрій вже встигли прибрати, чи його ще не встигли встановити.

Зокрема, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун вважає, що пристрій могли зняти напередодні, завдяки чому журналіст помітив отвір. Натомість двоє інших експертів стверджують, що пристрій ще не встигли поставити.

Нагадаємо, журналіст Михайло Ткач повідомив про виявлення вдома «ознак прослуховуючого пристрою» вранці 8 серпня. Він живе на останньому поверсі багатоквартирного будинку, у себе в стелі журналіст виявив отвір глибиною близько 60 см, який вів на горище, до якого є вільний доступ з кількох під'їздів. Журналісти «Схем» вирішили самотужки охороняти горище, щоб не зникли можливі докази «прослушки». Поліція відкрила справу про порушення недоторканности приватного життя Михайла Ткача. Головна редакторка проєкту «Схеми: корупція в деталях» Наталка Седлецька розповіла, що експерти Нацполіції шукали сліди «прослушки» в будинку журналіста-розслідувача Михайла Ткача лише за допомогою «підручних» засобів та без спецтехніки.

Станом на ввечір 9 серпня Національна поліція не підтвердила та не спростувала фактів прослуховування або підготовки до прослуховування в оселі журналіста, а також не перевірила його житло спеціальною технікою на предмет обладнання для прослуховування. 11 серпня Михайло Ткач подав до прокуратури скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції України

Журналісти та Медіарух вимагають розслідувати справу про прослуховування квартири Михайла Ткача.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1495
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду