На горище Михайла Ткача, яке було опечатане через розслідування кримінальної справи, проникли невідомі

На горище Михайла Ткача, яке було опечатане через розслідування кримінальної справи, проникли невідомі

12 Вересня 2020
2096
12 Вересня 2020
10:11

На горище Михайла Ткача, яке було опечатане через розслідування кримінальної справи, проникли невідомі

2096
Адвокат журналіста занепокоєний тим, як проводиться розслідування справи про ймовірне прослуховування помешкання Михайла Ткача.
На горище Михайла Ткача, яке було опечатане через розслідування кримінальної справи, проникли невідомі
На горище Михайла Ткача, яке було опечатане через розслідування кримінальної справи, проникли невідомі

На горищі у помешканні журналіста програми «Схеми: корупція в деталях» Михайла Ткача, яке було опечатане в рамках кримінальної справи про ймовірне прослуховування його помешкання, невідомі зірвали «пломби». Про це журналіст повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

«Близько другої ночі я повернувся з роботи. Коли стояв на кухні біля вікна, почув у себе над головою шум на горищі. Вийшов на двір, аби контролювати виходи з чотирьох під‘їздів, які ведуть на горище. Викликав поліцію. Люки на горище були опечатані скотчем в рамках кримінального провадження. Поліція виявила зірвані «пломби» в одному з під‘їздів і зараз оглядає горище», - пише він.

Адвокат Анатолій Попов у коментарі під постом головної редакторки «Схеми: корупція в деталях» Наталії Седлецької розказав про те, що під час огляду  приміщення з працівниками поліції ймовірного зловмисника не знайшли.

«Ми пов‘язуємо це все з подіями, які лягли в основу кримінального провадження за фактом проникнення в житло Михайла і використання негласних засобів зйому інформації. Експерт візуально оглянула місце події і “на око” визначилася, що слідів вона ніяких не бачить. Чи цього достатньо, щоб встановити, чи там хтось був - мабуть, все-таки, ні. Треба було ретельніше це оглядати», - переконаний адвокат. Він планує додати інформацію про цей інцидент до матеріалів існуючого кримінального провадження: «Але ми маємо проблему в тому, що немає ніякого нормального розслідування, тому що навіть горище не було оглянуте належно, це можна було зробити ще 8 серпня».

Нагадаємо, журналіст Михайло Ткач повідомив про виявлення вдома «ознак прослуховуючого пристрою» вранці 8 серпня. Він живе на останньому поверсі багатоквартирного будинку, у себе в стелі журналіст виявив отвір глибиною близько 60 см, який вів на горище, до якого є вільний доступ з кількох під'їздів. Журналісти «Схем» вирішили самотужки охороняти горище, щоб не зникли можливі докази «прослушки».

Поліція відкрила справу про порушення недоторканності приватного життя Михайла Ткача. Головна редакторка проєкту «Схеми: корупція в деталях» Наталка Седлецька розповіла, що експерти Нацполіції шукали сліди «прослушки» в будинку журналіста-розслідувача Михайла Ткача лише за допомогою «підручних» засобів та без спецтехніки. Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку». Водночас думки експертів розходяться в тому, чи пристрій вже встигли прибрати, чи його ще не встигли встановити.

Станом на ввечір 9 серпня Національна поліція не підтвердила та не спростувала фактів прослуховування або підготовки до прослуховування в оселі журналіста, а також не перевірила його житло спеціальною технікою на предмет обладнання для прослуховування. 11 серпня Михайло Ткач подав до прокуратури скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції України

13 серпня Нацполіція повідомила, що після заяви журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача про ймовірне стеження 8 серпня відкрила ще одне кримінальне провадження за статтею щодо незаконного обігу та використання прихованих записувальних пристроїв. 17 серпня поліція провела слідчий експеримент, але квартиру журналіста так і не перевірили спецтехнікою.

Фото: фейсбук Наталії Седлецької

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2096
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду