Поліція відкрила ще одне кримінальне провадження після заяви Ткача про ймовірне стеження

Поліція відкрила ще одне кримінальне провадження після заяви Ткача про ймовірне стеження

13 Серпня 2020
1360

Поліція відкрила ще одне кримінальне провадження після заяви Ткача про ймовірне стеження

1360
Провадження за статтею щодо незаконного обігу та використання прихованих записувальних пристроїв було розпочато ще 8 серпня, але журналісту про це повідомили лише 13-го.
Поліція відкрила ще одне кримінальне провадження після заяви Ткача про ймовірне стеження
Поліція відкрила ще одне кримінальне провадження після заяви Ткача про ймовірне стеження

Нацполіція відкрила ще одне кримінальне провадження після заяви журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача про ймовірне стеження. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За словами адвоката Анатолія Попова, 8 серпня, через кілька годин після того, як було відкрито провадження за ч. 1 ст. 182 – «Порушення недоторканності приватного життя» після заяви журналіста про ознаки встановлення пристрою для прослуховування у своєму помешканні, було також відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 359 – «Незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання».

«Чому з 8 числа по теперішній день нам ніхто не повідомляв про те, що існує таке кримінальне провадження, викликає подив. Слід також звернути увагу, що стаття 359 частина 1 – не відноситься до підслідності поліції взагалі. Тобто це підслідність СБУ, куди їм було б доцільно не тільки звертатися по допомогу, але й уже передавати матеріали справи, щоб, може, хоч вони перевірили це горище і з'ясували, що там ще може залишилось. Але наразі маємо ситуацію, за якої невідомо, чи може взагалі в цій справі щось бути розслідувано. Тому що вся активність мала би бути раніше виконана правоохоронними органами для того, щоб встановити і можливих злочинців, і знайти ймовірні речові докази, які можна було вилучити в результаті огляду, який був би проведений з застосуванням спеціальної техніки належним чином», - розповів адвокат.

Під час допиту 13 серпня журналіст та захисник ще раз закликали правоохоронців перевірити приміщення спецтехнікою.

«Ми в черговий раз заявили клопотання про обов'язкову необхідність огляду місця подій з використанням спеціальних засобів, які можуть встановити зазначені спецпристрої для негласного отримання інформації. Нам пояснили, що такої техніки у Нацполіції взагалі немає. І вони звертаються до СБУ для отримання технічної допомоги», – повідомив Анатолій Попов.

Нагадаємо, журналіст Михайло Ткач повідомив про виявлення вдома «ознак прослуховуючого пристрою» вранці 8 серпня. Він живе на останньому поверсі багатоквартирного будинку, у себе в стелі журналіст виявив отвір глибиною близько 60 см, який вів на горище, до якого є вільний доступ з кількох під'їздів. Журналісти «Схем» вирішили самотужки охороняти горище, щоб не зникли можливі докази «прослушки». Поліція відкрила справу про порушення недоторканності приватного життя Михайла Ткача. Головна редакторка проєкту «Схеми: корупція в деталях» Наталка Седлецька розповіла, що експерти Нацполіції шукали сліди «прослушки» в будинку журналіста-розслідувача Михайла Ткача лише за допомогою «підручних» засобів та без спецтехніки.

Станом на ввечір 9 серпня Національна поліція не підтвердила та не спростувала фактів прослуховування або підготовки до прослуховування в оселі журналіста, а також не перевірила його житло спеціальною технікою на предмет обладнання для прослуховування. 11 серпня Михайло Ткач подав до прокуратури скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції України

Журналісти та Медіарух вимагають розслідувати справу про прослуховування квартири Михайла Ткача.

Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку». Водночас думки експертів розходяться в тому, чи пристрій вже встигли прибрати, чи його ще не встигли встановити.

Фото: «Схеми» / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1360
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду