СБУ досліджувала сюжет проєкту «Схеми» в справі про замах на вбивство генерала СБУ Наумова

СБУ досліджувала сюжет проєкту «Схеми» в справі про замах на вбивство генерала СБУ Наумова

25 Січня 2021
3232
25 Січня 2021
14:14

СБУ досліджувала сюжет проєкту «Схеми» в справі про замах на вбивство генерала СБУ Наумова

3232
Правоохоронці затримали полковника спецпідрозділу СБУ «Альфа» Юрія Расюка за підозрою в підготовці вбивства Наумова.
СБУ досліджувала сюжет проєкту «Схеми» в справі про замах на вбивство генерала СБУ Наумова
СБУ досліджувала сюжет проєкту «Схеми» в справі про замах на вбивство генерала СБУ Наумова

Служба безпеки України в межах кримінального провадження про замах на вбивство начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, генерала Андрія Наумова досліджувала сюжет програми журналістських розслідувань «Схеми», який готувала журналістка Валерія Єгошина.

Розслідування «Схем» «Таємний кадр СБУ: Alter Ego головного контролера порядності спецслужби Андрія Наумова» фігурує в клопотанні про арешт підозрюваного в підготовці вбивства – полковника спецпідрозділу СБУ «Альфа» Юрія Расюка, фото якого оприлюднив 23 січня у фейсбуку журналіст Станіслав Речинський з посиланням на телеграм-канал «Украинский обозреватель». Також у матеріалах справи є протокол огляду сюжету. Цей документ у числі інших матеріалів справи опублікував 24 січня телеграм-канал з іменем Дмитра Нескоромного, якого нібито підозрюють у замовленні замаху.

Фрагмент клопотання про арешт Юрія Расюка. Фото: Сергій Речинський / фейсбук

Фрагменти протоколу огляду сюжету. Фото: телеграм-канал neskoromnyidmytro

Авторка розслідування Валерія Єгошина звернула увагу, що в протоколі огляду 22-хвилинний сюжет слідчий СБУ Роман Фролов вивчав три години. «Проте і документ в цю історію, де занадто багато нестиковок та неузгоджень, не вніс ясності. По-перше, з нього пропав Нескоромний (про його конфлікти та "трагічну" долю в СБУ зі спробами інтриганства нездійсненою "викривальною" пресконференцією можна писати окремий пост). По-друге, у нього підкріплені в якості доказів рапорт ВБ, датований червнем 2020 та допит "потерпілого Наумова", датований початком жовтня 2020. Тоді як, згідно з версією ГСУ СБУ (про його начальникам в нас теж можна подивитись), Расюк тільки в жовтні "розробив план посягання на життя Наумова"», – написала пані Єгошина в Facebook.

Телеграм-канал з іменем Дмитра Нескоромного оприлюднив ще один документ –написаний 27 червня 2020 року рапорт Андрія Наумова, у якому він повідомляє про «неодноразові випадки незаконного збирання та використання конфіденційної інформації» щодо нього, членів його родини та близького оточення. Сергій Речинський припустив, що Андрій Наумов помітив за собою стеження та запанікував, хоча його, ймовірно, відстежували журналісти. Розслідування «Схем» про Андрія Наумова вийшло через чотири місяці після цього рапорту – наприкінці жовтня.

Правоохоронці 22 січня 2021 року затримали полковника спецпідрозділу СБУ «Альфа» Юрія Расюка за підозрою в підготовці вбивства Андрія Наумова на замовлення колишнього заступника голови СБУ, полковника Дмитра Нескоромногоповідомив головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов.

На фото Юрій Расюк / Цензор.нет

Представник Головного слідчого управління СБУ Анатолій Буліч сказав, що працівника спецслужби затримали під час передачі частини коштів. Юрію Расюку оголосили про підозру за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28 та ст. 348 Кримінального кодексу України та взяли під варту під без можливості внесення застави.  

За вбивство пана Наумова організатор нібито запропонував 50 тисяч доларів. СБУ наразі не підтвердила, що замовником був Дмитро Нескоромний. Водночас «Дзеркало тижня» з посиланням на джерела в СБУ пише, що мотивом вбивства Андрія Наумова могло стати те, що той був єдиною перепоною для отримання Дмитром Нескоромним високої посади в керівництві Служби – зокрема, посади першого заступника голови Служби. Пан Бутусов з посиланням на джерела повідомив, що СБУ та Офіс генпрокурора висунули підозру Дмитру Нескоромному в замаху на вбивство Андрія Наумова. За його інформацією, підозру досі не вручили, бо не можуть встановити місцезнаходження полковника СБУ.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк підтвердив, що Дмитра Нескоромного оголосили в розшук. Він також каже, що полковника СБУ першим заступником голова спецслужби «зробив» колишній керівник ОПУ Андрій Богдан.  

«Богдан зробив восени 2019-го Нескоромного першим заступником голови СБУ, підпорядкувавши йому найсмачніше – "кашніков" (так званий відділ СБУ «К») і ГУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. І вся ця накопичувальна шантажна "малина" тривала до березня 2020 року, поки Нескоромного, щодо якого відмінно відпрацювала внутрішня служба безпеки, несподівано попросили на вихід з речами. А разом з ним попросили і головного архітектора корупційної павутини Богдана», – написав він.

Тим часом у месенджері Telegram 23 січня з’явився канал, названий іменем Дмитра Нескоромного і з його фотографією. Автор цього каналу стверджує, що він дійсно той самий Нескоромний, що він уже перебуває в Німеччині і планує найближчими днями влаштувати пресконференцію «в столиці однієї з держав ЄС» і оприлюднити матеріали, за його словами, про зв’язки чільних представників нинішньої влади України з Росією. Натомість Юрій Бутусов, з посиланням на дані слідства та близькі до Дмитра Нескоромного джерела, повідомив, що він знаходиться в Україні.

Нагадаємо, низка ЗМІ в новинах про колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного переплутала його фотографію з зображенням іншого експрацівника СБУ та колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака. Резонансність новини про підготовку до замовного вбивства в СБУ і присутність у мережі лише однієї справжньої фотографії нібито фігуранта справи Дмитра Нескоромного призвели до плутанини із зображенннями в ЗМІ.

На фото Андрій Наумов / Схеми

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3232
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду