КЖЕ оголосила «Українській правді» дружнє попередження за матеріал про тверк біля пам'ятника

КЖЕ оголосила «Українській правді» дружнє попередження за матеріал про тверк біля пам'ятника

31 Жовтня 2020
2983

КЖЕ оголосила «Українській правді» дружнє попередження за матеріал про тверк біля пам'ятника

2983
В одному з матеріалів виявили порушення пунктів 10 та 18 Кодексу етики українського журналіста.
КЖЕ оголосила «Українській правді» дружнє попередження за матеріал про тверк біля пам'ятника
КЖЕ оголосила «Українській правді» дружнє попередження за матеріал про тверк біля пам'ятника

Комісія з журналістської етики оголосила «Українській правді» дружнє попередження за матеріал «Школярки з Чернігівщини «тверкали» біля пам’ятника загиблим в АТО. На це відреагувала поліція» від 30 вересня 2020 року. Рішення оприлюднене на сайті КЖЕ.

Комісія встановила, що у другій частині публікації оприлюднені два відеоролики, на яких видно обличчя неповнолітніх дівчат, щодо яких поліція вчинила дії за адміністративне правопорушення. Таким чином, порушено пункт 18 Кодексу етики щодо неприпустимості «розкриття імен неповнолітніх (або вказування ознак, за якими їх можна розпізнати), які мали відношення до протизаконних дій, стали учасниками подій, пов’язаних із насильством».

Редакція визнає, що не отримала дозвіл від батьків або інших законних представників неповнолітніх дівчат на поширення відео з їхньою участю.

Комісія з журналістської етики встановила, що після розкриття особистостей дівчат автор та редакція не надали їх батькам чи іншим законним представникам можливості пояснити вчинок дівчат, позиція батьків чи коментарі самих неповнолітніх також не були оприлюднені. Хоча редакція пояснює відсутність коментарів жанром «новини», позиція звинуваченої сторони і дотримання балансу думок є важливим для розуміння аудиторією усіх аспектів новини. Таким чином був порушений пункт 10 Кодексу етики українського журналіста.

Також Комісія звертає увагу, що з самого відео та матеріалу журналістки невідомо, чи відео з вибаченнями було записано та поширено дівчатами добровільно, чи їх до цього примусили. Існує реальна небезпека, що поширення подібного відео може провокувати самосуди чи інші прояви насилля або цькування щодо неповнолітніх.

Комісія враховує, що у опублікованому пізніше матеріалі редакція УП публічно визнала порушення етичних стандартів. Проте звертає увагу, що попри визнання, помилка так і не була виправлена, а відео не було приховане чи оброблене відповідним чином. Комісія нагадує, що виправлення помилок є професійним обов’язком журналіста.

Зважаючи на викладене вище, Комісія вважає, що у публікації «Школярки з Чернігівщини «тверкали» біля пам’ятника загиблим в АТО. На це відреагувала поліція» порушені пункти 10 та 18 Кодексу етики українського журналіста.

Комісія оголошує редакції «Української правди» дружнє попередження.

Зазначимо, що скаргу на цей же матеріал розглядала ініціатива ДМ та ІМІ «Медіачек» і дійшла висновку про порушення кількох положень Кодексу етики українського журналіста та частини 1 статті 308 Цивільного кодексу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2983
Читайте також
11.09.2020 13:44
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
6 203
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду