Іван Гребенюк розповів подробиці затримання у Білорусі. Журналісти вже прибули до Одеси

Іван Гребенюк розповів подробиці затримання у Білорусі. Журналісти вже прибули до Одеси

8 Серпня 2020
3890

Іван Гребенюк розповів подробиці затримання у Білорусі. Журналісти вже прибули до Одеси

3890
Затриманих у Мінську журналістів «Настоящего времени» вислали із країни. Їм заборонили в'їзд у Білорусь на 10 років.
Іван Гребенюк розповів подробиці затримання у Білорусі. Журналісти вже прибули до Одеси
Іван Гребенюк розповів подробиці затримання у Білорусі. Журналісти вже прибули до Одеси

Український журналіст телеканалу «Настоящее время», редакція якого базується у Празі, розповів у Facebook подробиці вчорашнього затримання у Мінську. Разом із колегами - Іриною Ромалійською та Юрієм Баранюком - він був затриманий та допитаний правоохоронними органами Білорусі, після чого депортований із країни. 

«Це найкраший світанок у житті. Ні, не спали. Поки багато емоцій навпереміш з жорстким дисонансом. Тому що якихось 5 годин тому ти був у готелі "Мінськ", потім був голосний стукіт у двері, потім двері щосили прочинилися і твою кімнату заповнили люди в міліцейській формі і надписами "ОМОН". Далі обшук, мікроавтобус із затемненими вікнами, відділок, допит, натяки і "обнадійливі" обіцянки - "ні, ми вас не будемо катувати". Через кілька годин літак, Одеса, море...» - написав журналіст.

Іван Гребенюк подякував за підтримку каналу «Настоящее время», «Радіо Свобода» (канал є спільними проєктом РС та «Голосу Америки»), «медійникам з різних куточків світу, правозахисникам, МЗС України, друзям, знайомим, просто небайдужим».

«Ще будуть подробиці і багато пояснень щодо пережитого, але поки, повторюсь, це найкращий світанок і найкращі відчуття в житті. Ти вдома і в безпеці», - додав журналіст.

Нагадаємо, 7 серпня в готелі «Мінськ» були затримані троє журналістів телеканалу «Настоящее время», які висвітлювали передвиборчу кампанію у Білорусі: українці Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк, а також росіянин Юрій Баранюк. Напередодні вони провели 4-годинний спецефір з місця зірванного владою мітингу опозиційної кандидатки в президенти Світлани Тіхановської.

Ірина Ромалійська згодом написала у соцмережі, що причиною затримання ймовірно був саме цей спецефір. Офіційно причиною назвали відсутність акредитації у журналістів. Водночас в «Радіо Свобода» повідомили, що заяву на акредитацію подали заздалегідь, проте отримати її не вдалось. «Настоящее время» повідомило, що в останні місяці ЗМІ взагалі не можуть отримати акредитацію. При цьому МЗС порушує закон, не надаючи відповіді щодо акредитації впродовж 20 днів.

Ввечері 7 серпня затриманих журналістів вислали літаком до Одеси. Кожному з них заборонено в'їжджати в Білорусь впродовж 10 років.

У липні 2020 президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив видворити іноземні ЗМІ з країни через «критику та заклики до масових заворушень».

На 9 серпня у Білорусі заплановані президентські вибори. Чинний президент Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просувають кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани.

Були затримані понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Затримані вимагали звільнити блогера Сергія Тіхановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

14 липня у Білорусі затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції проти рішення Центральної виборчої комісії країни не реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала.

Також затримували журналістів TUT.BY, «Белсат», ТАСС і Reuters, які спостерігали, як прихильники Віктора Бабарика подають клопотання до КДБ щодо зміни йому запобіжного заходу. Згодом всіх відпустили.

Проти онлайн-видання «Медіа-Полісся» через матеріал про Світлану Тіхановську відкрили справу про «загрозу національній безпеці країни». І це далеко не вичерпний перелік затримань та наступів на свободу слова напередодні президентських виборів у Білорусі.

Також з'явилась інформація, що в день виборів у країні можуть відключити інтернет, що майже унеможливить оперативну роботу журналістів та доступ до актуальної інформації. Правозахисники вже закликали владу не відключати інтернет.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3890
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду