Очільниця «Радіо Свобода» розкритикувала владу Білорусі за арешти журналістів

Очільниця «Радіо Свобода» розкритикувала владу Білорусі за арешти журналістів

23 Листопада 2020
1081
23 Листопада 2020
15:25

Очільниця «Радіо Свобода» розкритикувала владу Білорусі за арешти журналістів

1081
Під останню хвилю затримань потрапили кореспонденти видання – Ігор Корній, Максим Лаврецький, Андрій Рабчик, Андрій Шавлюга і Юлія Коцька.
Очільниця «Радіо Свобода» розкритикувала владу Білорусі за арешти журналістів
Очільниця «Радіо Свобода» розкритикувала владу Білорусі за арешти журналістів

Виконувачка обов’язків президента Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL) Дейзі Сінделар засудила придушення владою Білорусі свободи ЗМІ та арешти журналістів у країні. Про це 23 листопада повідомила українська редакція «Радіо Свобода».

«Білоруська влада затримує наших журналістів і багатьох інших репортерів в Білорусі, намагаючись покарати їх за виконання своєї роботи як об’єктивних свідків подій, що відбуваються в країні після виборів. Ця ганебна тактика не завадить нам використовувати всі можливості, щоб повідомляти білоруському народу важливі новини про порушення прав людини, що тривають в країні», – заявила пані Сінделар.

Шестеро працівників БелТА, білоруської служби «Радіо Свобода» засудили до позбавлення волі від 8 до 15 діб через «адміністративні правопорушення».

Консультант «Радіо Свобода» із соціальних мереж Ігор Лосик уже 150 днів перебуває в ув’язненні в Мінську. Його заарештували 25 червня за звинуваченнями у використанні Telegram для буцімто «підготовки до порушення громадського порядку» перед виборами. Журналіста Олега Груздиловича 12 листопада засудили до 15 діб ув’язнення, визнавши його винним в «участі у вуличній акції протесту 25 жовтня».

Під останню хвилю затримань потрапили кореспонденти «Радіо Свобода» – Ігор Корній, Максим Лаврецький, Андрій Рабчик, Андрій Шавлюга і Юлія Коцька. Трьох останніх звинуватили нібито в участі в несанкціонованій акції 15 листопада. Їх затримали в готельному номері, де вони готувалися до висвітлення маршу протесту біля мінської станції метро «Пушкінська». Ігоря Корнія затримали під підготовки репортажу 15 листопада, наступного дня на виході з метро затримали Максима Лаврецького, який збирався висвітлити події «Маршу пенсіонерів».

Крім того, з 2 жовтня журналісти «Радіо Свобода» працюють у Білорусі без акредитації, бо Міністерство закордонних справ країни скасувало акредитацію всіх журналістів, які працюють як іноземні ЗМІ. На сьогодні жоден білоруський громадянин, який працює на західні ЗМІ, не пройшов акредитацію за новими процедурами.

Як писав ДМ, 16 листопада БАЖ повідомила, що зафіксувала з січня по листопад 2020 року 501 випадок репресій та порушень прав журналістів – арешти, затримання, штрафи, побиття, напади, протоколи, обшуки, конфіскація майна, перешкоджання тощо.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. У різних містах країни розпочалися акції протесту, які влада жорстоко придушує.

23 вересня Олександр Лукашенко провів свою інавгурацію та оголосив себе президентом. Результати виборів у Білорусі не визнали ЄС, США, Канада, Велика Британія, Україна. ЄС і Канада запровадили санкції проти посадовців Білорусі.

Опозиція Білорусі стала цьогорічним лауреатом премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1081
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду