У Білорусі фрілансер «Радіо Свобода» оголосив безстрокове голодування

У Білорусі фрілансер «Радіо Свобода» оголосив безстрокове голодування

16 Грудня 2020
1897

У Білорусі фрілансер «Радіо Свобода» оголосив безстрокове голодування

1897
Ігорю Лосіку висунули нове звинувачення в «приготуванні до участі в масових заворушеннях».
У Білорусі фрілансер «Радіо Свобода» оголосив безстрокове голодування
У Білорусі фрілансер «Радіо Свобода» оголосив безстрокове голодування

Фрілансер-консультант «Радіо Свобода», блогер та засновник телеграм-каналу «Беларусь головного мозга» Ігор Лосік, якого майже півроку утримують в СІЗО Мінська за звинуваченнями в «організації групових дій, які порушують громадський порядок», оголосив безстрокове голодування. Про це 15 грудня повідомив телеграм-канал «Беларусь головного мозга».

Блогер 25 грудня мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершується. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – за ст. 13 ч. 2 ст. 293 («приготування до участі в масових заворушеннях») Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років.

«Зроблено це з метою залишити Ігоря під вартою, оскільки 25 грудня завершується граничний термін його утримання за попереднім обвинуваченням. Ігор вину свою не визнав і відреагував на нове звинувачення оголошенням безстрокового голодування до зняття всіх звинувачень або зміни йому запобіжного заходу. Як і раніше, він вважає своє кримінальне переслідування політично мотивованим», – йдеться в повідомленні.

Крім того, безстрокове голодування оголосила його дружина Дарина Лосік.

«Ігорю набридло терпіти все це свинство і бути розмінною монетою в політичних торгах. З нього вистачило півроку тортур і знущань у нелюдських умовах в СІЗО на Володарського і в тюрмі в Жодіно <...> Його відчайдушний крок є крайнім способом висловити своє ставлення до коїться беззаконня», – пояснила вона.

Телеграм-каналу «Беларусь головного мозга» має 367 тисяч підписників, активно висвітлював події навколо президентських виборів у Білорусі, а нині пише про протести та масові затримання в Мінську та інших містах. 

Як писав ДМ, 25 червня 2020 року в Білорусі затримали фрілансера-консультанта «Радіо Свобода», блогера та адміністратора телеграм-каналу «РБ головного мозга» Ігоря Лосіка. Його звинувачують в «організації масових заворушень». Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту». Виконувачка обов’язків президента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Дейзі Сінделар засудила затримання Ігоря Лосіка. 

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. У різних містах країни розпочалися акції протесту, які влада жорстоко придушує.

23 вересня Олександр Лукашенко провів свою інавгурацію та оголосив себе президентом. Результати виборів у Білорусі не визнали ЄС, США, Канада, Велика Британія, Україна. ЄС і Канада запровадили санкції проти посадовців Білорусі.

 

Фото: Беларусь головного мозга

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1897
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду