Лукашенко звинуватив Tut.by у провокаціях: «Ви хотіли мордобою»

Лукашенко звинуватив Tut.by у провокаціях: «Ви хотіли мордобою»

9 Серпня 2020
2625

Лукашенко звинуватив Tut.by у провокаціях: «Ви хотіли мордобою»

2625
Також президент Білорусі пообіцяв журналістам «миттєву відповідь».
Лукашенко звинуватив Tut.by у провокаціях: «Ви хотіли мордобою»
Лукашенко звинуватив Tut.by у провокаціях: «Ви хотіли мордобою»

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив популярне білоруське видання Tut.by у провокаціях. Про це він сказав під час спілкування із журналістами, коли прийшов голосувати на виборчу дільницю 9 серпня. Слова президента, адресовані кореспонденту Tut.by, цитує Onliner.

«Що-що, а вашу позицію я знаю. Якщо ви провокуєте не тільки на Tut.by, а й на інших ресурсах, я це бачу. Що ви хочете, повалити владу? І чекаєте, що я перед вами стану на коліна і стану цілувати пісок? Ведіть себе по закону - у нас претензій до вас не буде. Всі ваші прихильники, "тутбаєвці" і "Свободи", - ви хотіли мордобою. У мене інформації достатньо. Поки мордобою не було - просто ми вас поставили на місце. Якщо ви будете боротися проти країни, якщо ви будете намагатися хоч в найдрібніших речах увергнути країну в хаос і дестабілізувати обстановку - ви отримаєте від мене миттєву відповідь, це ж мої конституційні повноваження», - сказав Олександр Лукашенко.

Видання Tut.by активно висвітлює перебіг передвиборчої кампанії, у томі числі, переслідування чинною владою політичних опонентів, наступи на свободу слова, порушення прав та свобод громадян, масові затримання, арешти за будь-який прояв протесту - чи то увімкнена пісня Віктора Цоя «Перемен», чи велопробіг.

9 серпня в Білорусі відбуваються вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просувають кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани.

У країні були затримані понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Вони вимагали звільнити блогера Сергія Тіхановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

14 липня у Білорусі затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції проти рішення Центральної виборчої комісії країни не реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала.

Також затримували журналістів TUT.BY, «Белсат», ТАСС і Reuters, які спостерігали, як прихильники Віктора Бабарика подають клопотання до КДБ щодо зміни йому запобіжного заходу. Згодом всіх відпустили.

Проти онлайн-видання «Медіа-Полісся» через матеріал про Світлану Тіхановську відкрили справу про «загрозу національній безпеці країни». І це далеко не вичерпний перелік затримань та наступів на свободу слова напередодні президентських виборів у Білорусі.

7 серпня і Мінську затримали трьох журналістів телеканалу Настоящее время, який базується у Празі, серед них два українці та росіянин. Того ж дня їх вислали літаком до Одеси із забороною на в'їзд на 10 років.

Також з'явилась інформація, що в день виборів у країні можуть відключити інтернет, що майже унеможливить оперативну роботу журналістів та доступ до актуальної інформації. Правозахисники вже закликали владу не відключати інтернет. Проте 9 серпня в Білорусі, за повідомленнями ЗМІ, спостерігаються проблеми з підключенням до мережі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2625
Читайте також
10.08.2020 15:53
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
6 121
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду